Шефът на КЕВР бил скромен, газът поевтинява с 20% от април

Моето очакване е цената на природния газ да падне с около 20% от 1 април. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.
Думите му идват малко след като по БНТ Иванов заяви, че очакваното намаление на цената ще е до 15 на сто.

„Аз бях скромен, заявявайки, че намалението на цената на природния газ ще бъде не по-малко от 15%. Моето очакване е поевтиняването да стигне до към 20%, защото следя ежедневно цената на суровия петрол“, заяви Иванов, като припомни, че във формулата, по която се изчислява цената на природния газ като цена от „Газпром“ за България участват дериватите на петрола в рамките на 9-месечен предходен период. „Убеден съм, че действително ще се стигне до намаление от към 20%“, посочи председателят на КЕВР. Той обаче отбеляза, че има още два месеца до следващото ценово решение на Комисията за цената на природния газ.

„Намалението ще има съответно изражение върху цената на високоефективната електроенергия, произвеждана от топлофикационните заводски централи. А тази цена влиза във формулировката на добавката „задължение към обществото“, обясни още Иванов.
Той не пожела да даде конкретен отговор за това какво ще е отражението на намалението на цената на природния газ върху цените на парното.

По думите му България практически е с най-висок ръст на енергийно бедни потребители по старите определения, които бяха зададени в статистиките на Европейската комисия. Иванов припомни, че вече има работна група, която е съставена от представители на Министерство на енергетиката, Министерство на труда и социалната политика и КЕВР. „До края на месец април тя трябва да се произнесе по три въпроса. Да се определи дефиницията за уязвими потребители, критериите, по които ще бъдат оценявани и класирани те в тази категория, и разработване на мерките за подпомагането им “, обясни Иванов.

„Към момента се работи, нещо повече разбрах, че министър Петкова е поискала съдействие и от омбудсмана на Република България Мая Манолова по този въпрос“, допълни той. Във връзка с казуса дали потребителите, които са изключили радиаторите си, защото не могат или не искат да ги ползват, са енергийно бедни, Иванов коментира, че ако те не искат да ги ползват, няма никакво основание да се считат за енергийно бедни.

„Трябва действително да бъдат оценени нуждите на хората за енергийно потребление и дали тези нужди надвишават 10% от семейния бюджет“, посочи още Иванов. Той уточни, че европейските критерии за енергийно бедни потребители са свързани с това дали за нормална температура в жилището на потребителя, той харчи повече от 10% от своите доходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес