Деца се раждат с увреден мозък заради зика вируса

Болестта плъзва у нас, ако завърнали се от Южна Америка българи са били ухапани от тигровия комар там

Деца се раждат с увреден и много малък главен мозък, ако майка им е била ухапана от тигров комар, преносител на новата зика вирусна инфекция. Това съобщи за „Труд“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. А на сайта му вчера бе публикувана информация за тежката болест.
Зика вирусът циркулира в Южна Америка и Карибския басейн, но само преди дни бе потвърден и първият случай в САЩ. Опасност за България ще се появи, ако бременни или други наши туристи са били в Латинска Америка, където са били ухапани от тигровия комар. „Тъй като той вече се среща и у нас, ако „пие кръв“ от заразения в чужбина българин, насекомото ще сложи начало на предаването на заразата в страната ни“, описа проф. Кантарджиев.
В 80% от случаите болестта е без симптоми, но в същото време нанася поражения на централната нервна система. А ако се случи с бременна, детето й ще се роди с микроцефалия или други аномалии на главния мозък.
„Тигровият комар у нас се среща в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора, където е бил открит в райони с надморска височина до 200 м“, изброи проф. Кантарджиев. Не е изключено друкрилото обаче да обитава и други места в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и по поречието на Струма и Места.
В рисковите зони хората трябва да са с дрехи с дълги ръкави и крачоли и да ползват репеленти, които отблъскват тигровия комар. Най-добре е хората с понижен имунитет, хронични заболявания и бременните да ограничат посещенията си в опасни области и страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве