Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Деца се раждат с увреден мозък заради зика вируса

Болестта плъзва у нас, ако завърнали се от Южна Америка българи са били ухапани от тигровия комар там

Деца се раждат с увреден и много малък главен мозък, ако майка им е била ухапана от тигров комар, преносител на новата зика вирусна инфекция. Това съобщи за „Труд“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. А на сайта му вчера бе публикувана информация за тежката болест.
Зика вирусът циркулира в Южна Америка и Карибския басейн, но само преди дни бе потвърден и първият случай в САЩ. Опасност за България ще се появи, ако бременни или други наши туристи са били в Латинска Америка, където са били ухапани от тигровия комар. „Тъй като той вече се среща и у нас, ако „пие кръв“ от заразения в чужбина българин, насекомото ще сложи начало на предаването на заразата в страната ни“, описа проф. Кантарджиев.
В 80% от случаите болестта е без симптоми, но в същото време нанася поражения на централната нервна система. А ако се случи с бременна, детето й ще се роди с микроцефалия или други аномалии на главния мозък.
„Тигровият комар у нас се среща в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора, където е бил открит в райони с надморска височина до 200 м“, изброи проф. Кантарджиев. Не е изключено друкрилото обаче да обитава и други места в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и по поречието на Струма и Места.
В рисковите зони хората трябва да са с дрехи с дълги ръкави и крачоли и да ползват репеленти, които отблъскват тигровия комар. Най-добре е хората с понижен имунитет, хронични заболявания и бременните да ограничат посещенията си в опасни области и страни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.