Джокович на пети пореден финал за Големия шлем

Новак Джокович е безспорният доминатор на тениса. Сърбинът срази злобно своя голям противник Роджър Федерер и е за пети път поред на финал в турнири за Големия шлем. Серията започна преди година отново в Мелбърн. Единствено неочакваната загуба от Стан Вавринка на „Ролан Гарос“ му попречи да направи Голям шлем.

Джокович направо унищожи Федерер, печелейки първите 2 сета само за 51 минути - 6:1, 6:2. Маестрото успя да се върне в играта с 6:3 в третия, но не и да остане в нея - 3:6 в четвъртия.

Швейцарският ас не е печелил турнир от Големия шлем от 2012-а. А от 171 мача в тези състезания Джокович само веднъж позволи да бъде обърнат от два сета в своя полза.

До този двубой великаните в тениса имаха по 22 победи един срещу друг. Те играха и в последните 2 финала в турнири от Шлема - на „Уимбълдън“ и „Ю Ес Оупън“. Успехът все бе за Джокович.

„За да победиш Роджър, трябва да играеш на върха на възможностите си - каза Ноле. - И на този турнир Федерер беше страхотен. Очаквах да е много агресивен и да ме атакува на мрежата.“

Факт - до полуфинала със сърбина Федерер загуби един-единствен сет - от Григор Димитров в третия кръг. От 2011-а Джокович печели всеки път „Аустрелиън Оупън“ с изключение на 2014-а, когато отпадна още на 1/4-финал. Сега първият в света очаква втория - Анди Мъри, който в петък сутринта трябва да се изправи срещу Милош Раонич (Канада).

„Не ме плаши нито Ноле, нито който и да е съперник - каза 34-годишният Федерер. - Разочарован съм, но в последните турнири от Шлема винаги стигам най-малко до полуфинал. Да, вярно е, че за трети път поред губя от Джокович в тях. Той е единственият на корта, който може да ме бие.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт