Спасиха две чужденки, изгубили се близо до Рилския манастир

Стотици на протест за седма поредна вечер в Барселона

Взривиха големи строителни кранове в САЩ (ВИДЕО)

Какво направили хакерите, след като видели доходите на 5 млн. българи?

Над 9 млн. лева са раздадени за дезинфекция на личните стопанства срещу чумата по свинете

Младеж е загинал, а трима са ранени при тежка катастрофа в Златица

Кристин Лагард: Брекзит ще се отрази на благосъстоянието на някои страни

Турция очаква САЩ да улеснят изтеглянето на кюрдските отряди от Северна Сирия, или ще възобнови операцията

Съседски спор за силна музика е причина за убийството в Лисец В селото тръгна подписка в подкрепа на стрелеца Валентин Василев

Как да преборим бедността предлагат трима учени “Не предполагай, а изпробвай” е мотото на лауреатите за 2019 г.

Владимир Тодоров, БАПК: Листовките за изпита по кормуване са пълни с безумици

Наказателният спецсъд ще заседава по делото срещу Баневи

Проф. Пламен Киров пред „Труд“: Лозан Панов прекали с опита за грубо вмешателство и натиск върху съдии Съвсем естествено министърът на правосъдието отказа да предложи кандидатура за главен прокурор

Производител на кори за яйца е източник на оцветени води с неприятна миризма в река Русенски Лом

Гърция мести 700 мигранти от остров Самос

Закриват психодиспансерите, оставят ги с по 5 легла

Закриват 12-те центъра за психично здраве (бившите психодиспансери). Те разполагат с 1506 легла, или средно с по 125 легла. Според план на центъра за обществено здраве, който вече е представен на здравния министър, центровете трябва да останат с 5 до 10 легла. Останалите се пренасочват към многопрофилни болници. Така ще се гарантира комплексно лечение, тъй като много от пациентите с душевни страдания имат и други заболявания, е аргументът на екипа на центъра за обществено здраве.

„Това е абсурдно! Защо трябва да се разрушават структури, които работят?!“, възмутиха се пред депутатите от здравната комисия вчера шефовете на психодиспансерите в София, Бургас, Добрич и Русе. На тяхното мнение бяха и националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова и председателят на психиатричната асоциация доц. Христо Кожухаров. А експерти посочиха, че целта на промяната е, щом психиатричните грижи минат в многопрофилни болници, а за дейността започне да плаща НЗОК, частните болници да могат да източват и от тази дейност. Сега МЗ плаща по методика все на държавни структури.

„Центърът в Бургас, в който има 19 психиатри, и то над 50 години, обслужва население от 442 000 души. Всеки ден с линейка или полиция водят поне по един-двама пациенти в остро състояние, т.е. 400 души на година! Как ще имаме по 5 легла! Моля ви, не си правете експерименти с нас!“, заяви д-р Надя Желязкова, управител на психодиспансера. „Резки движения няма да се правят“, лаконично каза зам. здравният министър д-р Адам Персенски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.