Самолет се разби на улица в Бразилия, има жертви и ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Осем души са обвинени за престъпления, свързани с изборите Главният прокурор е поискал от ЦИК разрешение за привличане като обвиняеми на 7 кандидати за кметове и съветници

Вижте Наум Шопов и Теа като деца

Полицията издирва водач, избягал след катастрофа с велосипедист

Дуейн Джонсън-Скалата е най-готиният баща за 2019

Кали израснала на село

Ограничават движението в тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ утре

Камионът-ковчег в Есекс – с българска регистрация, собственост на ирландка Напуснал България през юни 2017 г.

Над 100 000 души денонощие без вода

Забраниха на обвиняем за убийство да посещава квартал в Монтана

Арестуваха пияна кюстендилка, карала крадено такси в насрещното на магистрала “Струма“

Министрите на вътрешните работи на България и Северна Македония раздаваха флаери срещу корупцията на ГКПП-Станке Лисичково

Прокуратурата за доклада на ЕК: Обективно и по достойнство са оценени усилията в областта на съдебната реформа

Възможно е вирусът зика да се предава и по полов път

Два случая на заразяване с вируса зика показват, че е възможно той да се предава и по полов път, съобщават АФП, цитирани от БТА.

„Уведомиха ни за случай на зика, в който предаването вероятно е станало по полов път“, каза Ан Шучат, зам.-директор на американския Федерален център за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания. В друг случай „вирусът е открит жив в сперма на мъж два месеца след появата на симптомите“.

Заради тези случаи „биологически е възможно вирусът да се предава и по полов път, но на този стадий научно е известно, че той се предава главно с ухапване на заразен комар“, подчерта д-р Шучат.

Според в. „Ню Йорк таймс“ мъжът, чиято сперма е била заразена със зика, е от Таити, като се е заразил във Френска Полинезия през 2013 г. Френски учени са открили вируса в спермата му, след като той изцяло се изчистил от кръвта му. Вирусът е бил открит и в урината му.

Единственият известен случай на възможно предаване на вируса по полов път е от 2008 г. Двама американски биолози тогава работели в Сенегал, като ловили комари, за да изследват предавани от тях болести. И двамата се разболели, след като се върнали в САЩ, като след няколко дена се разболяла и съпругата на единия от тях.

От какво точно са били болни остава загадка, защото изследванията за малария и други тропически болести са били отрицателни. Тогава не са правени тестове за зика. След една година обаче е изследвана замразена проба, в която е открит вирусът зика.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.