Холандия - шампион в снега

Холандия е световен шампион по футбол!

Да, да, биха казали някои. И ще добавят - само в сънищата. След 3 загубени финала на мондиалите през 1974, 1978 и 2010 година най-накрая слънцето изгря и над Ниската земя. Високо горе в планината, в швейцарския зимен курорт Ароза, най-накрая Холандия триумфира на... снежното световно първенство. За шеста година поред и с позволението на ФИФА домакините организират мондиал. Естествено, с изричното "неофициален". В него участват четири тима - Швейцария, Германия, Холандия и Сборен отбор на света. За първи път турнирът мина без българско участие. Треньорът Петър Александров не получи позволение от своя "Бил" да напусне лагера на състава в Анталия, за да брани голмайсторския си приз в турнира на спонсорите.

Какво представлява световното на сняг? През януари езерото Ароза е безкрайно дълбоко заледено. Все пак говорим за около 2000 м надморска височина. В името на популяризирането на курорта се появила и идеята - да се съберат едни от най-популярните имена от близкото минало. В предишните издания са играли величия като Рууд Гулит, Иван Саморано, Карлос Валдерама, а треньор на световния тим е бил дори великият Джовани Трапатони. До тази година 3 титли имаше Германия, а две - Швейцария.

Бундестимът мрази да губи, но шестото участие се превърна във фиаско. Въпреки световни и европейски шампиони в състава - Томас Хелмер, Гуидо Бухвалд, Марио Баслер, Фреди Бобич и Щефен Фройнд, омайвали света през 80-те и 90-те години, германците загубиха всичките си двубои. А най-големият кошмар на снежния мондиал се оказа третият им мач - 2:10 от вечния враг Холандия.

За "лалетата" блестяха Арон Винтер, бивша звезда на "Аякс" и "Интер". Както и ювелирният майстор на преките свободни удари Пиер ван Хойдонк, който стана и голмайстор на снежното световно с 9 гола. Въпреки категоричните заканите на бразилеца Пауло Серджо (еврошампион с "Байерн" от 2001-ва), че ще защити голмайсторската си титла, суринамското "лале" не прости на нито един от съперниците. Във финала драмата бе пълна - с гол в последната секунда на Винтер холандците сразиха Швейцария с 6:5. За ужас на местните феновете, които се надяваха да ликуват с дузпи. Апропо, швейцарците също извадиха легенди - Кубилай Тюркилмаз и Стефан Шапюиза, от които България още сънува кошмари. Двамата играха в онзи злополучен мач на ст. "Васил Левски" през 1991-ва, когато „лъвовете“ поведоха с 2:0, но загубиха с 2:3, инкасирайки 3 гола след почивката (2 на Тюркилмаз).

В името на традицията Холандия извади и традиционния си "12-и играч", в случая шести. Десетина мажоретки, облечени в оранжево, не спряха да наелектризират студения въздух край терена. Ясно е - Холандия ще липсва на всички на Евро 2016 и най-вече на френските си домакини. Защото историята помни - от Кейптаун до Рио де Жанейро играе ли Холандия, по улицата карнавалът е гарантиран с море от минимум 100 000 „оранжеви“ фенове. Днес Ароза остава утехата, че 2016-а не е нулева за Ниската земя, където футболът е сред най-специалните неща.

В края на шестия турнир бяха обявени датите за седмия - 19 и 20 януари 2017 година. А организаторите вече са набелязали първия гост, когото поканиха на снежния мондиал първо чрез пратениците на "Труд" и тв предаването „Код спорт“. Естествено - Христо Стоичков. Какво по-хубаво от "Златна топка" и "Златна обувка" да покаже какво може и в снега.

„Бялото световно“ завърши, за да започне... друга атракция. Още на следващия ден вледененото езеро стана арена на впрягове с коне. Но това вече е друга снежна приказка.

Ароза - София

Големият германски защитник Томас Хелмер пред "Труд":

Мачът с България винаги ще ме преследва

Когато се заговори за Ню Йорк и 1994 година, германските сърца винаги се вледеняват. Така стана и с Томас Хелмер, еврошампион от 1996-а.

"Мачът с България съм го забравил! - отсече рязко на въпрос на „Труд“ в Ароаза безпощадният бранител, който днес е спортен коментатор. -Ха-ха-ха. Блъфирам ви, колега. Не само че не съм го забравил. Този мач винаги ще ме преследва. България ни изхвърли от световното. А и не само - в следващите европейски квалификации пак ни победихте. Само че накрая пък ние пак станахме еврошампиони. Това са фактите."

1996 година е най-успешната за Хелмер, който преди "Байерн" играе дълго и в големия съперник "Борусия" (Дортмунд). Заедно с Емил Костадинов той спечели единствената за баварците Купа на УЕФА. "С Емил често разговаряхме на различни теми - продължи Халмер. - Той вкара гол във втория финал срещу "Бордо". Изключително важен играч за "Байерн". Хубаво беше да ти е съотборник. Но нищо хубаво нямаше да играеш срещу него. Помня как ни вкара победния за България гол за 3:2 в София."

Според Хелмер "Барселона" е големият фаворит за Шампионската лига този сезон. "Иска ми се да кажа "Байерн", но на първо място са каталунците - завърши вече като спортен коментатор Хелмер. - След "Барса" бих наредил "Байерн" и "Реал". А изненадата може да е "Пари Сен Жермен", но... все пак не вярвам."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят