Лекарката, оперирала бебе в утробата: Тази процедура няма цена. Ако искаме пари, ще сме доста жалки

„Операцията е толкова рядка и високотехнологична, че няма цена. Реших да се лиша от хонорара си, защото това не е най-важното. В България годишно има 2-3 такива случая и ако искаме пари, ще бъдем доста жалки“, заяви пред бТВ д-р Кристина Чачева от МБАЛ „Надежда“. Тя е част от екипа, оперирал в през декември неродено дете в утробата на майка му . Днес бебето Християна е добре, а родителите й Йорданка и Атанас са безкрайно благодарни на Чачева.

„Състоянието на плода беше животозастращаващо, защото води до сърдечна недостатъчност, което задълбочава събирането на вода в дробовете, докато бебето загине. Шансовете за оцеляване на дете, родено с такива изливи, са 25 процента. Иглата влиза през корема на майката, през стената на матката и през стената на гръдния кош на бебето и всичко това се гледа на ултразвук. Бяхме му сложили на плода малка упойка. После почакахме малко, за да подейства. Рискът при подобна операция е да се стигне до ранно раждане. Сложихме дренаж, която остана в гръдната стена, така че да може да изтича течността. Детето се роди след 4 седмици, на 17 декември“, обясни Чачева.

„Господ беше с нас и резултатът е успешен. Големи благодарности. Нека се знае, че в България има такива доктори“, каза бащата Атанас Ванчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини