Грипна епидемия и в Благоевград

Путин се потопи в ледените води за Богоявление (СНИМКИ)

Седем пострадали при нападение с брадва в Руско училище

Енергийният министър призова бизнеса да сезира КЗК, ако има данни за картел за цената на тока

Автомобил блъсна пешеходец в Търново

Горски педагози преподават в градини и школа

МВР хвана измамници, събирали дарения от името на зам.-министър

Проф. Пимпирев: Резките промени на времето влияят на климата на Антарктида, тази година почти няма сняг

Премиерът на Косово: Само ние имаме юрисдикцията да разследваме убийството на Оливер Иванович

Близо 7500 участници ще събере 27-мото издание на фестивала „Сурва“

Движението при км 262 на АМ „Тракия“ при с. Кермен в посока Бургас се извършва в изпреварващата лента заради ремонт

Григор Димитров пречупи Рубльов в четири сета

Полицията издирва мъж във връзка с тежко криминално престъпление

Митничари се правят на купувачи на ракия Съставиха 1000 лв. акт на шуменец

Продължава акцията по събиране на стри гуми в София

Борисов предлага награда за медиците, оперирали нероденото бебе

Парична награда за лекарския екип, извършил операция на неродено бебе, е предложил премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на министрите, съобщават от министерския съвет.

Интервенцията бе направена в МБАЛ-„Надежда“ в края на декември.

Ето откъса от стемограмата, в който се вижда предложението на министър-председателя и разясненията на здравния министър Петър Москов.

Бойко Борисов: Гледах по телевизията тези дни, много ме впечатлиха тези лекари, които направиха уникалната операция, и семейството и ще се радвам, ако се направи едно такова предложение – аз не знам какви отличия имате вие в Министерството на здравеопазването, но и парична награда да гласуваме.

Петър Москов: Като се говори за здравеопазване, по-скоро се говори с една конотация – нещо лошо, нещо, което трябва да се подобрява, нещо, в което има измами, има проблеми. През тази седмица имаше едно събитие, което показва, че всъщност нещата извън общата черногледа картина, може би на места, но не са така.
Може би сте видели в медиите – на едно българско семейство в една от софийските болници беше направена уникална за България оперативна интервенция. Детето в утробата на майката развива тежка белодробна патология. През контрола, още по време на бременността, колегите успяват с нещо, което е наистина уникално за България, да извлекат съответните течности от дроба на детето (да не навлизаме в подробности), то да се развие. Другото би компрометирало и бременността, и живота на плода. Детето е родено живо и здраво.
Имената на тези лекари са д-р Чернева и д-р Михова – оператори, д-р Василева – анестезиолог, д-р Стоичкова – неонатолог, медицинските сестри Докозанова и Тюлтинова.
Предложението ми е следното. Всяко едно такова нещо е сериозно достижение на българската медицина и всеки такъв акт на отговорност – да кажем, че двете гинеколожки са учили и са работили в Германия, специализирали са и са се върнали да работят тук, което също би трябвало да бъде една добра тенденция, моето предложение е, ако вие сте съгласни, да отчетем това и ако сте съгласни, заедно с администрацията на Министерския съвет да внеса едно предложение за награда на този екип.
Добрите неща, хубавите практики, проявите на добро отношение и висок професионализъм трябва да бъдат оценявани във всяка една система. А иначе аз с националния консултант и с Дружеството по акушерство и гинекология съм предвидил среща още в края на тази седмица, за да можем да имаме системен подход към такива неща, а то да не е решението на добрата воля и високия професионализъм просто на отделни лекари, както е в случая. Поемам ангажимента, ако няма против, да задвижим процедура за награждаване.

Бойко Борисов: Да, задвижете го, вижте се с тях и за следващия път ни предложете.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.