Русия има доказателства, че турската артилерия обстрелва сирийска територия

Турската артилерия обстрелва сирийска територия и има доказателства за това, заяви днес говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Министерството на отбраната на Русия разполага с "неопровержими доказателства" за това, обяви Конашенков.

Той посочи, че руските военни са получили от генералния щаб на сирийската армия кадри, на които се вижда разполагането на самоходни артилерийски едромащабни установки край една от граничните застави. Освен това военното ведомство е получило от представители на сирийската опозиция видео, на което се вижда как се извършва обстрел на сирийска територия.

Министерството на отбраната на Русия очаква от представителите на НАТО и Пентагона обяснение за действията на турските военни, каза Конашенков.

Онези, които ни предупреждават за някакви последствия, без да са разбрали какво точно се е случило, трябва първо сами да се замислят в какъв капан ги вкарват турските партньори, подчерта генералът.

В края на миналата седмица Анкара обвини Москва, че руски боен самолет Су-34 отново е нарушил турското въздушно пространство.

Турция не е предоставила никакви фактически данни във връзка с твърденията за нарушаването на турското въздушно пространство от руски самолет Су-34, заяви Конашенков.

Той добави, че истерията на турската страна е била не само "голословна пропаганда", а е имало ясни признаци на "планирана провокация".

Руските удари по терористи в Сирия

Руските самолети в Сирия са извършили 468 бойни полета ударили 1354 обекта на терористи през изминалата седмица. Това обяви още Конашенков. 

Той уточни че 24 от полетите са извършени от стратегически бомбардировачи Ту-22М3 от руска територия.

Атакувани са обекти в сирийските провинции Алепо, Латакия, Хама, Хомс, Дамаск, Рака, Дараа и Дейр аз Зор.

Руската авиация са подкрепили сирийските правителствени сили и са унищожили 23 важни цели на терористите в района на обсадения от въоръжени бойци град Дейр аз Зор. Конашенков каза, че стратегическите бомбардировачи са попречили да бъде щурмуван града, както и че през януари в него са доставени над 200 т хуманитарна помощ.

Руската авиация е пресекла и други опити за контраатака срещу правителствените сили, при които са унищожени 17 джипа с едрокалибрено въоръжение и над 50 бойци, допълни той.

Бойни самолети са разрушили тренировъчен лагер за бойци от страните от Общността на независимите държави (ОНД), като са убити над 20 бойци, заяви още той на пресконференцията. Конашенков посочи, че данните за лагера, който се намирал в района на селището Кинсиба са дошли от представители на сирийската опозиция. В него е имало бойци, които са "граждани на страни от ОНД, пристигнали от Турция". Ударът е бил предшестван от събиране на разузнавателна информация с "безпилотни средства".

На пресконференцията Конашенков заяви също, че руската авиация продължава да нанася удари по терористите, които се укриват в планините на провинция Латакия. Те се извършват с бомбардировачи Су-24М. Генералът каза, че Русия засилва всички видове разузнаване в Близкия изток, за да се ускори унищожаването на терористи. Конашенков посочи още, че "Ислямска държава" е намалила тройно заплатите на бойците заради по-ниските доходи от контрабандата на петрол в Турция, което е довело до "значителни проблеми" с формирането на нови терористични отряди.

Генералът съобщи също, че миналата седмица Русия е включила в операциите в Сирия най-новите си изтребители Су-35.

Коментари

Задължително поле