Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

Бизнесът иска таван за данък „уикенд”

Бизнесът предлага 50 хил. лева праг на стойността на активите, които ще бъдат облагани с данък „уикенд“.
Предложението е направено от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на дискусия за последните промени в данъчното законодателство, в която участваха и представители на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС), Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП), Българската стопанска камара (БСК), браншови организации и фирми, съобщиха от БСК.

Според Велев данъкът е нова възможност за неравно третиране, изнудване и тормоз над бизнеса от страна на недобросъвестни представители на данъчната администрация.
„Ако цялата ни енергия отива за това да правим отчети, кога ще работим за създаването на нови пазари, нови продукти, нови работни места?“, попита той.
Участниците в дискусията коментираха още, че промените в Правилника за прилагане на Закона за ДДС не са преминали през обществено обсъждане. Освен това те създават и изключително висока административна тежест за бизнеса.

Според Катя Крънчева от АССП този данък удря коректният бизнес, който ще понесе допълнителна данъчно-осигурителна и административна тежест, достигаща до 60%, а некоректният бизнес ще продължи да укрива счетоводна информация и данъци.

Според зам.-председателят на ИДЕС Велин Филипов новите правила увеличават данъчната тежест за бизнеса.
Освен 20% ДДС непризнат данъчен кредит върху ползваните за лични цели активи, следва да се имат предвид 10% данък върху доходите на физическите лица и около 30% осигурителни вноски, посочи той.

Според него има прекалена детайлизация за следенето актив по актив, допълнително се въвежда и трети вид амортизация, което означава, че има и скрити разходи за поддържане на персонал, който да следи всичко това.

„Отчетността трябва да е на ниво скъпи активи, а не на ниво телефони, лаптопи или таблети“, каза още Филипов и допълни, че указанията на НАП как се декларират активите са объркващи.

Финансовият директор в БСК Станислав Попдончев допълни, че освен коректният бизнес, от „данък уикенд“ най-силно ще пострадат микро- и малките предприятия, където много често активите се ползват едновременно и за търговска дейност, и за лични нужни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.