Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Искат такса „водомер” Предстои обсъждане на идеята

Българи в Англия купуват жилища у нас заради Брекзит Брокери им продават по два-три имота наведнъж

Прогнозират по-висок икономически ръст Вдигането на заплатите има най-голяма роля за добрите резултати

Откриха невзривен боеприпас в столичния квартал „Левски“

Ердоган: Турция няма да спре да изкоренява терористичните организации в Сирия

Трима братя са сред пострадалите при катастрофата с диво прасе в Бургаско

Председателят на ВКС плаши колегите си с дисциплинарки, ако не решат правилно делото Полфрийман Лозан Панов си позволи да притиска върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова "максимално да съкратят срока си за произнасяне" за свободата на австралиеца

Привлякоха като обвиняема жената, задържана за убийството в Костенец

Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Книга за Живков изчезна за ден от щандовете

Бизнесът иска таван за данък „уикенд”

Бизнесът предлага 50 хил. лева праг на стойността на активите, които ще бъдат облагани с данък „уикенд“.
Предложението е направено от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на дискусия за последните промени в данъчното законодателство, в която участваха и представители на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС), Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП), Българската стопанска камара (БСК), браншови организации и фирми, съобщиха от БСК.

Според Велев данъкът е нова възможност за неравно третиране, изнудване и тормоз над бизнеса от страна на недобросъвестни представители на данъчната администрация.
„Ако цялата ни енергия отива за това да правим отчети, кога ще работим за създаването на нови пазари, нови продукти, нови работни места?“, попита той.
Участниците в дискусията коментираха още, че промените в Правилника за прилагане на Закона за ДДС не са преминали през обществено обсъждане. Освен това те създават и изключително висока административна тежест за бизнеса.

Според Катя Крънчева от АССП този данък удря коректният бизнес, който ще понесе допълнителна данъчно-осигурителна и административна тежест, достигаща до 60%, а некоректният бизнес ще продължи да укрива счетоводна информация и данъци.

Според зам.-председателят на ИДЕС Велин Филипов новите правила увеличават данъчната тежест за бизнеса.
Освен 20% ДДС непризнат данъчен кредит върху ползваните за лични цели активи, следва да се имат предвид 10% данък върху доходите на физическите лица и около 30% осигурителни вноски, посочи той.

Според него има прекалена детайлизация за следенето актив по актив, допълнително се въвежда и трети вид амортизация, което означава, че има и скрити разходи за поддържане на персонал, който да следи всичко това.

„Отчетността трябва да е на ниво скъпи активи, а не на ниво телефони, лаптопи или таблети“, каза още Филипов и допълни, че указанията на НАП как се декларират активите са объркващи.

Финансовият директор в БСК Станислав Попдончев допълни, че освен коректният бизнес, от „данък уикенд“ най-силно ще пострадат микро- и малките предприятия, където много често активите се ползват едновременно и за търговска дейност, и за лични нужни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.