Мистър (мразещ) Тики-Така

25 милиона лири годишна заплата! С други думи казано - 400 000 паунда седмично! Най-добрият треньор в света е и най-скъпият!
"Пеп, отиването ти в "Манчестър Сити" не е романтика - написа веднага испанският вестник "Ел Паис". - Ти досега бе в "Барселона" и "Байерн", два клуба гиганти на футбола. "Сити" е новобогаташ без минало. Ако толкова искаше Висшата лига, трябваше да избереш другия тим от Манчестър. Парите не купуват романтика, Пеп!"
Уви - днешният футбол е различен. Романтиката е в парите. Така че Гуардиола направи своя избор.

Кой е всъщност е Пеп?
Ученик и довереник на Йохан Кройф. Твърди се, че заедно с Христо Стоичков единствени са влизали в имението на Летящия холандец. Но българинът просто бе любимото чедо, а каталунецът - ухото в отбора.
Гуардиола не само изучи тактиката на Кройф, но я доразви. Затова и го наричат Мистър Тики-Така. Ха, но какво казва Пеп по въпроса? "Мразя тики-така - признава Гуардиола. - За мен това е безсмислено подаване на топката. Нито "Барса", нито "Байерн" са играли така. Моят стил е "Пам! Пам!"
Дойде ли мачът, Гуардиола изпада в транс. Не яде нищо. Само пие бутилка след бутилка минерална вода. След победата нещата се променят. Тогава „набляга“ на чаша или две шампанско. Задължителното ястие е маринована сьомга с много черен пипер. Гуардиола е маниак на тема телосложение. По него няма нито един излишен грам, а види ли свой футболист с наднормено тегло, полудява. Затова държи всички играчи да се хранят заедно в ресторант - под надзор.
Футбол и шахмат. Рядко срещана комбинация. В своята книга Гуардиола описва как е поканил великия Гари Каспаров на вечеря, за да научи по какъв начин великият руски гросмайстор се е задържал толкова години на върха. В разговора Каспаров му доверил: "Не можеш да атакуваш от върха на планината както от низината..."
Футболът е животът на Пеп. Дори съпругата Кристина и трите им деца не могат да го държат далече. Отидат ли на вечеря, максимумът, в който не се говори за играта с топка, бил половин час. И рядко се достигал.
Гуардиола е известен, че никога не дава персонални интервюта. Но слуша и чете всяка критика по свой адрес. За мнозина той е Различния. Неповторимия. Човекът, който отиде на площада, за да брани референдума на Каталуния. Треньорските постижения на Пеп не подлежат на съмнение. Досега има 19 трофея. В английския футбол толкова има Арсен Венгер. В двата си отбора - "Барселона" и "Байерн", има впечатляващи резултати. 169 победи с каталунците срещу 108 с баварците. Загубите са 22 на 17, а ремитата 48 на 15.
Когато обяви края на германската си авантюра, Пеп рече, че иска да опознае нови ресторанти, нови хора... Сега естествено го критикуват. Все пак не е изключено "Байерн" и "Манчестър Сити" да се изправят един срещу друг в настоящото издание на Шампионска лига. Всичко ли ще е честно? В България сме царе на конспирациите, но все пак...
Ако не спечели Шампионска лига този сезон, Гуардиола трудно ще се нарече успешен треньор в "Байерн". Така е, защото титла с този тим в Бундеслигата е просто детска игра. Два пъти пред Пеп имаше сериозен тест и два пъти той го загуби - в полуфиналите срещу "Барселона" и "Реал". Сега в "Сити" участие на този етап е неосъществима мечта. Но с шейхските пари целта на новобогаташите ще е по-висока. Нали така, сеньор Пеп?

Ще атакува "Байерн" на пазара
100 милиона евро за Роберт Левандовски. 80 милиона евро за Дейвид Алаба. Още толкова за Томас Мюлер.
В "Байерн" вече не им е смешно. Един от най-богатите футболни клубове се превърна в мишена на шейх Мансур. Там играят трансферните желания на новия треньор Пеп Гуардиола. Вярно или не, тези писания ще направят повече от тежки последните месеци на треньора в Мюнхен. Когато каза, че отива в Англия, той се зарече - няма да взема играчи на "Байерн". Звучи добре от баварска гледна точка, но кой вярва днес на обещания?
В плана на Гуардиола се включват още 100 милиона евро за Пол Погба от "Ювентус". А Лионел Меси и Неймар също има откупваща клауза. Петролните кладенци на шейх Мансур са дълбоки. А футболните амбиции - високи.

Другите за него

Може да привлече всеки без... Меси
Гуардиола ще направи големи покупки в "Сити", защото има средствата. Не се страхува да залага и на млади. Ако си фен на "Сити", трябва да си щастлив, защото всеки в света би искал да работи с Гуардиола. Може би няма да успее единствено с Лео Меси. В едно нещо трябва да сте сигурни - Пеп иска да доминира. И ще изгони всеки, който му пречи.
Тиери Анри, световен и европейски шампион с Франция, сега тв коментатор

И баба ми може с такива отбори
Моята баба също щеше да стана шампион с отбори като "Барселона" и "Байерн". Качествата на Пеп Гуардиола са крайно преувеличени. Той работи само с най-добрите в света и затова му е лесно. Не знам дали би се справил с отбори от по-нисък калибър. Стига сте го надценявали.
Яя Туре, топ звезда на "Манчестър Сити" от времето на шейх Мансур

Искаме требъл с него
Всички футболисти на "Байерн" уважаваме решението на Пеп Гуардиола да отиде в Англия. До последния ден ще бъдем с него. Трудно е да разбера защо напуска, тъй като в "Байерн" има абсолютно всичко. Всички искаме да спечелим требъл в края на сезона. Друга цел пред нас няма.
Филип Лам, капитан на "Байерн"

Ще му е по-трудно в Англия
Гуардиола не е избрал "Сити" заради приятелството си със спортния директор Чики Бегиристайн. Пеп е много умен човек, преценява нещата и ще иска да спечели всичко. Сигурен съм, че ще се наслади на Висшата лига и ще бъде посрещнат топло като мен. Но ще му е много по-трудно. Няма да е като с "Барселона" в Испания и с "Байерн" в Германия - на върха.
Юрген Клоп, треньор на "Ливърпул"

Работиха зад гърба ми
Шефовете работиха зад гърба ми. Още преди месец знаех, че Пеп Гуардиола ще ме смени от лятото, без значение дали ще станем шампиони или не. Аз вярвам, че той ще успее. Казвам го, защото обичам "Сити". Договорът ми наистина изтича, но при продължението с една година поставихме опция - или аз, или клубът може едностранно да го прекрати през 2016 година. Още преди две седмици предупредих футболистите, че ще кажа пред медиите какво се случва.
Мануел Пелегрини, треньор на "Манчестър Сити"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят