Джулиан Асандж готов да се предаде, ако ООН отсъди срещу него

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж ще напусне посолството на Еквадор в Лондон утре и ще приеме да бъде арестуван от британските власти, ако панелът на ООН, който разследва случая му, вземе решение, което не е в негова полза, съобщи Ройтерс.

Асандж заявява това от акаунта на "Уикилийкс" в "Туитър".

Той се укрива в еквадорското посолство от юни 2012 г., за да избегне опасността да бъде екстрадиран в Швеция, където е издирван за разпит във връзка с обвинения в сексуално насилие срещу две жени през 2010 година.

През 2014 г. той подаде жалба пред ООН, според която задържането му е плод на произвол.

Австралиецът Асандж беше арестуван в Лондон през 2010 година заради европейска заповед за арест, издадена по искане на Швеция. Той получи убежище в посолството на Еквадор и се настани там, след като Върховният съд на Острова разпореди екстрадицията му.

Очаква се работната група на ООН да представи заключенията си в петък сутринта.

"Ако ООН обяви утре, че съм изгубил делото срещу Великобритания и Швеция, аз ще напусна посолството по обед в петък и ще се съглася да бъда арестуван от британската полиция, тъй като няма сериозни перспективи за ново обжалване", посочва 44-годишният Асандж в изявлението си.

"Но в случай, че спечеля и стане ясно, че държавите страни /по делото/ са действали незаконно, очаквам незабавно да ми бъде върнат паспорта и да бъдат прекратени всякакви опити да бъда арестуван", добавя основателят на "Уикилийкс".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят