Стоичков сред 15-те "един играч - един отбор"

Христо Стоичков бе нареден в престижна класация в категорията "един футболист - един отбор". Сайтът "Уон Футбол" сложи кавалера на "Златната топка" на 14-о място заради четвъртото място на България на Мондиал '94. Номинацията идва малко преди Камата да навърши 50 години.

"Стоичков е най-великият футболист в страната си и не е изненадващо, че блестя в националния отбор - коментира сайтът. - Въпреки че българският тим от 1994-та се нарича златно поколение, Христо носеше съотборниците си на гръб. През същата година той изведе отбора до четвъртото място на световното, стана голмайстор на турнира и по-късно спечели "Златната топка".

След Стоичков е нареден Луис Суарес. Но не заради сегашните му геройства с "Барселона", а заради представянето с "Ливърпул". За 4 сезона на "Анфийлд" уругваецът вкара 82 гола в 133 мача и почти изведе отбора до шампионска титла. Без Суарес "Ливърпул" завърши шести на следващата година.

Съвсем близо до Стоичков - на 11-а позиция, е Кристиано Роналдо. Трикратният носител на "Златната топка" е ракетата носител за националния отбор на Португалия, въпреки че до трофей там все още не може да стигне. За родината си Роналдо има 55 гола в 123 мача. Подобна е ситуацията с деветия Златан Ибрахимович. Славният нападател вкара 58 пъти в 108 двубоя за "трите корони". Смятан е за един от най-добрите в съвременния футбол след дуото Меси-Роналдо. Третата съвременна перла в класацията е Гарет Бейл. Благодарение най-вече на него Уелс се класира за Евро 2016, въпреки че не бе участвал на голямо първенство от 1958 г.

На два пъти фигурира Диего Марадона. Шестото място е за идола заради изявите му в "Наполи", когато през 80-те води похода за две титли в Серия А. Номер 2 Дон Диего е заради световната титла на Аржентина от Мондиал '86.

Вероятно ще бъдете изненадани кой е на първо място? Името му е сър Том Фини, рицар на Британската империя. Той няма спечелен трофей с "Престън", за който вкара 210 гола в 473 мача. Но според "Уон Футбол" никога не е имало толкова голямо влияние на един човек върху един отбор.

Топ 15

1. Сър Том Фини ("Престън")

2. Диего Марадона (Аржентина)

3. Еузебио (Португалия)

4. Жуниньо ("Мидълзбро")

5. Мишел Платини (Франция)

6. Диего Марадона ("Наполи")

7. Марио Жардел ("Гремио")

8. Гарет Бейл (Уелс)

9. Златан Ибрахимович (Швеция)

10. Мат льо Тисие ("Саутхемптън")

11. Кристиано Роналдо (Португалия)

12. Чарли Остин ("Куинс Парк Рейнджърс")

13. Абеди Пеле (Гана)

14. Христо Стоичков (България)

15. Луис Суарес ("Ливърпул")

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят