Д-р Добринка Петрова: След година и половина неуспешни опити за бебе - отидете на лекар

Облъчвания, продължително шофиране, принудително стоене в седнало положение влошават оплодителната способност на мъжа

Ако жена на около 25 в продължение на две години целенасочено прави опити с интимния си партньор да зачене, но те са неуспешни, трябва да се обърне за консултация към АГ специалист. Това гласяха старите нормативи. Днес препоръката е да се потърси лекар след година и половина. А ако жената е на около 35 г., дори и по-рано - след 6 месеца до 1 година, каза вчера пред „Труд“ д-р Добринка Петрова.

От две години екипът й в Пловдив прилага израелско ноу-хау в репродуктивните процедури. „Възползваме се от опита на близкоизточната държава и в диагностиката, и в лечението, а успеваемостта им при асистираната репродукция е по-висока от нашата. Не само това, но и в Израел държавата покрива неограничен брой инвитро опити, докато семейството се сдобие с 2 живородени деца“, каза още д-р Петрова. У нас се плащат 3 опита за изкуствено оплождане.

Д-р Петрова подчерта, че най-напред с колегите й се стремят да постигнат спонтанна бременност, а след това прибягват към възможностите на съвременната медицина.
В 40% от случаите неуспешното забременяване се дължи на мъжкия фактор, в 45 на сто - на женския, а в останалите 15% проблемът е неизяснен, каза още д-р Петрова, която е специализирала у нас и в чужбина.

Най-често негативно влияние върху оплодителната способност на мъжа оказват алкохолът, наркотиците, начинът на живот, работата, вредни влияния на околната средата като облъчвания, продължително шофиране, принудително стоене в седнало положение (например пред компютъра). Не на последно място приемането на анаболи, заболявания като диабета и стресът, посочи д-р Петрова. При жената проблем могат да се окажат непроходими маточни тръби, което обикновено е в резултат на сексуални инфекции.

Когато се налага инвитро процедура, тогава жената преминава през дни на контролирана стимулация на яйчника с медикаменти. При нея се цели образуването на повече от един фоликул (повече фоликули значи повече яйцеклетки). Мъжът отделя материал и ембриолозите извършват оплождането, след което от 3 до 5 дни по-късно вече оплодените яйцеклетки се връщат в матката на жената. „Около 2 седмици след този момент очакваме резултата - дали забременяването е успешно, или не“, каза д-р Петрова. А това изцяло зависи от възрастта на жената - колкото е по-млада, толкова по-големи са шансовете за успех на процедурата.

„Най-важното е мъжът и жената да не отлагат посещението при специалист при неуспешни опити за дете. В този случаи се намесваме ние, отстраняваме „грешката“ и след 6-месечно или едногодишно лечение може да настъпи естествена бременност“, завърши д-р Петрова. Самата тя е минала през 5-годишна борба, за да стане майка, и през всичко, което се прави в инвитро клиниките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве