Царевец става още по-атрактивен със "Звук и светлина" 2

По идея на кмета на Велико Търново: Нов проект ще модернизира прочутото аудио-визуално шоу на историческата крепост

Нова зрелищна атракция на крепостта Царевец във Велико Търново ще представя величието на Второто българско царство през XII-XIV век. Пищният спектакъл ще разказва историята на богохранимата столица на България, която ненапразно в писмените източници е наричана Втори Константинопол или Трети Рим.

Атрактивното светлинно-звуково шоу е в процес на подготовка и е по идея на кмета на старата столица Даниел Панов. Автор на сценария е именитият историк и археолог проф. д-р Хитко Вачев. Шоуто ще бъде по-добрата версия на „Звук и светлина” и ще обогати атрактивното представление, което вече 30 години привлича туристи във Велико Търново.

„В сюжета се акцентира на шест основни теми. Разширеният спектакъл ще разказва за Второто българско царство, когато Търново е столица на България. Първата част ще представя славните ни царе Петър и Асен. Втората тема е свързана с тържествения акт на пренасяне мощите на най-тачения български светец Свети Иван Рилски от София в Търново и трупането на благодат в новата българска столица”, разкрива проф. д-р Хитко Вачев. Историкът обяснява, че в сценария е включил великите военни и дипломатически победи на цар Калоян. „Спектакълът ще пресъздава голямата цел на владетеля да получи международно признание на суверенитета си. Постига го чрез преговори с папа Инокентий III и получава всички атрибути на владетелското си достойнство”, изтъква проф. д-р Вачев. Той разкрива, че не е пропуснал да включи и най-величавата битка в средновековната ни история, в която цар Калоян разгромява рицарската армия край Одрин.

Четвъртата тема пък е посветена на превръщането на България в хегемон на Балканите при царуването на Иван Асен II. В тази част следват знаменателни събития като възстановяването на независимостта на българската църква, както и победата му при Клокотница, в която той разгромява солунския император Теодор Комнин на 9 март 1230 г. Иван Асен II е българският цар, при когото България достига по мощ България на Симеон Велики. Иван Асен II постига политическа хегемония на Балканите, при която са обединени изконни български земи. Той сече златни монети, а други големи негови постижения са възобновяването на Патриаршията и изграждането на „Св. 40 мъченици”.

„Петата тема пък представя знаковите личности на епохата. Наблегнато е на втория Златен век на културата като връх в книжовния и интелектуален живот по онова време. Тук се акцентира и върху делото на Боянския майстор, създал великолепните фрески в Боянската църква. Включен е уникалният композитор и изпълнител на църковни песнопения Йоан Кукузел-Ангелогласний. В тази част ще звучи безсмъртното му произведение „Полиелей на българката”, изброява авторът на сценария.

Проф. д-р Хитко Вачев не е пропуснал и кървавия период от историята ни, свързан със завладяването на Търновград от османските орди. В тази част на спектакъла освен драматичните събития ще бъде разказано и преданието, че освобождението на България от турците ще настъпи, когато горящата факла, забита от цар Иван Асен II на Царевец, се превърне в живо дърво.

„Подготовката на такъв труд е отговорността, която има един български историк и археолог към народа си. Вдъхновението при мен идва от една жена, на която е посветен”, сподели загадъчно пред "Труд" проф. д-р Хитко Вачев.

Нико Коцев от група „Кикимора” пък подготвя музиката на новата и обогатена версия на аудио-визуалното шоу на историческата крепост. „Дълго време той е работил и в САЩ, където е правил музиката за няколко рок опери, затова и общината се довери на него да напише съвременна музика. Идеята е тя да бъде синхронизирана със сега съществуващото светлинно шоу”, обявиха запознати със замисъла.

Музиката, която ще звучи на историческия хълм, ще се изпълнява от Русенската филхармония. „За да може авторите на музикалната част да се потопят в епохата и да пресъздадат чрез звуци събитията от онова време, освен конкретни исторически факти в сценария съм включил и произведения на средновековни писатели и дори легенди”, пояснява проф. д-р Хитко Вачев.

Предвижда се сюжетът да бъде описан в специална брошура. Историческите факти ще бъдат разказани на няколко езика и гарнирани с подходящи илюстрации. Така съчетаването на няколко вида изкуства ще даде най-пълна представа за историческото величие на Търновград.

Създателите на усъвършенстваната атракция са амбицирани тя да бъде готова и излъчена навръх празника на Велико Търново - 22 март. Ако това не стане обаче, екипът на Даниел Панов ще кандидатства по европейски проекти, за да набави средства и за нови светлинни ефекти.

Сега всеки прожектор свети с един цвят светлина. Ако бъдат осигурени новите LED прожектори, тогава едно тяло ще дава няколко различни светлини. „Много е голяма първоначалната инвестиция, но си заслужава. Ако сега едно излъчване струва 800 лв., с LED прожекторите ще падне на 50 лв. За да бъде направено обаче, са нужни над 1 млн. лв. Спектакълът е важен за крепостта, която от това лято става втората голяма сцена на Велико Търново”, уточняват от кметската управа.

На историческия хълм ще бъдат показвани спектакли на всички опери в страната, които предложат добри заглавия и оферти. Варненската опера, както и операта в Русе имат вече интерес да изиграят най-добрите си представления на открито. Тази програма няма да е част от оперния фестивал „Сцена на вековете” и ще даде възможност на търновци и на гостите на града да видят какво се случва и на другите оперни сцени освен на тази в София.

„Когато атрактивното шоу бъде готово, то ще може да се разпростре и над хълма Трапезица, където вече приключва първият етап от проекта за социализация. До 22 март трябва да стане готов музейният център на крепостта. 2,5 млн. лв. е стойността на проекта. Парите дойдоха от най-голямата неправителствена организация на Азейрбайджан „Гейдар Алиев”, която работи под егидата на първата дама на страната Мехрибан Алиева”, припомнят от общинската администрация в болярския град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм