Деси Цонева показа дъщеря си (СНИМКА)

Лекари от болницата в Павликени забравиха 70-годишна пациентка в скенер, държаха я вързана 6 часа

Арестът на син на Ел Чапо доведе до размирици и стрелби в Мексико

Руски сайт печели на гърба на болно българче

Шефът на КЗП: Не винаги офертите за почивки са толкова действителни и красиви, колкото изглеждат, нужна е проверка

Отбелязваме деня на Света Злата Мъгленска

Чистка и по-високи заплати в школите

Очаква ни лятно време през почивните дни До края на октомври температурите ще са по-високи от обичайните, каза синоптикът Анастасия Стойчева

Прощаваме се с Милчо Левиев

Полицията в Бразилия уби трима престъпници след зрелищен обир на летище

Трус от 5,7 по Рихтер разлюля Аляска

Слънчево и топло време днес

Четвърта вечер на безредици в Каталуния, за днес е насрочена обща стачка (ВИДЕО)

САЩ налагат мита на европейски стоки за 7,5 милиарда долара

Вертикално село

По света израстват сгради с дървета и храсти

През 2009 г. италианският архитект Стефано Боери показа проекта си за две жилищни кули в центъра на Милано, по чиито балкони растат дървета, и мнозина ахнаха. Едни от възхищение, други със скептицизъм, че това ще е трудно осъществимо.

В крайна сметка всичко мина по план и Вертикалната гора на Боери израсна през 2014-а, месеци преди световното изложение в Милано, точно по план, и бе обявена за небостъргач №1 в света. Днес в кулите с височина 110 и 76 м живеят стотици хора сред 900 дървета, 5000 храсти и има 11 000 мини тревни пътечки, а тенденцията се следва по света и повечето хора я наричат Вертикално село.

Точно такова в Сингапур стана сграда №1 в света преди 2 месеца. А сега е ред на други проекти да докажат, че бъдещето е на небостъргачи, които няма да имат нищо общо с будилите възхита през XX век, а на такива, които ще имат собствени “бели дробове” насред големите градове или просто индивидуални пространства, създаващи усещането за голямо и собствено пространство, точно като на село.

Такава сграда трябва да се появи в столицата на Иран – Техеран. Според проекта на Фаршад Мехдизад, Раха Ашрафи и Мохсен Маризад и две фирми Вертикалното село ще е кръгло, ще има площ 32 000 кв. м и ще е на улица, която в миналото била известна с овощните си градини, но вече е място с модерни сгради. Представлява цилиндър, състоящ се от няколко хоризонтални диска, върху които са разположени жилища, приличащи на контейнери. Те са подредени така, че всеки да има достатъчно взор към града, но и усещането за персонализирано пространство. Според авторите това се получава от реалната липса на изразена фасада, разчупения дизайн и възможността за поставяне на достатъчно зеленина.

Такава в изобилие има при Cloud Corridor – проект, дело на китайското архитектурно бюро MAD. Той е за центъра на Лос Анжелис и целта му е да създаде усещането за общност с природата и между хората чрез нея. Затова зданието от няколко отделни части ще разчита за връзка между тях на зелени пътечки, както и на големи пояси растителност дори в най-високите части.

Точно така ще е при френския проект на Brenac+Gonzales. Студиото е проектирало небостъргач, който предлага разчупена озеленена структура, в която ще има истински селски център за срещи, но също и детски площадки. Планирано е в градините да се използва слой почва с дълбочина 80 см и поне 3 м ширина за всеки панел. Така хем свеж въздух ще се създава във фасадата на сградата, но също така тя ще бъде пазена от замърсяване, шум и вятър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.