Русия и Иран облекчават визовите правила

Споразумение между Русия и Иран за опростяване на процедурите за издаване на визи влиза в сила от днес, съобщава ТАСС.

Междуправителственото споразумение е подписано в Техеран на 23 ноември 2015 г. в присъствието на президентите на Русия и Иран – Владимир Путин и Хасан Рохани, след преговори между двете държави.

„Документът е насочен към опростяване на реципрочна база условията за пътувания на граждани на двете страни”, посочва руското външно министерство. От ведомството допълват, че това може да облекчи визовите правила за руски и ирански бизнесмени, хора, участващи в научни, културни или творчески дейности, за студенти и учители, туристи и други категории.

„Споразумението ще помогне за засилване на руско-иранските връзки по всички направления на партньорството”, посочват още от руското външно.

Топ съветникът по международните въпроси на върховния лидер на Иран Аятолах Али Хаменеи – Али Акбар Велаяти, който е бил на работно посещение в Москва в периода 1-4 февруари, заявил, че Иран обмисля възможност за отмяна на входните визи за туристи от Русия.

„Говорейки за отмяната на туристическите визи с Русия, този въпрос се дискутира, както и се обмисля възможността за евентуална отмяна на бизнес визите”, обяснил Велаяти. Той щял да се опита да допринесе за това.

Повече от 5 милиона руски туристи са посетили Иран през 2015 година.

Коментари

Задължително поле