Задържаха над 3 тона гориво в Хасковско село

Папата спря кортежа, за да помогне на полицайка (ВИДЕО)

Тяло на мъж открито край Чепинско шосе, към Нови Искър

Инспекторатът към ВСС провери 4195 имуществени декларации на магистрати за 2016 г.

Дадоха на съд шофьор, прегазил мъж на пешеходна пътека в Кресна

Германският министър на земеделието и еврокомисар Хоган отриха Българската палата на „Зелената седмица“ в Берлин

Благоевград изгражда система за видеонаблюдение, и полицията ще я ползва

Автобус катастрофира в Турция, има 6 жертви и 20 ранени

Възрастна жена е починала при пожар в къщата си в с. Маринка

Отмениха бедственото положение в Карлово

Грипна епидемия и в Благоевград

Путин се потопи в ледените води за Богоявление (СНИМКИ)

Седем пострадали при нападение с брадва в Руско училище

Енергийният министър призова бизнеса да сезира КЗК, ако има данни за картел за цената на тока

Автомобил блъсна пешеходец в Търново

Инсулт поваля над 13 000 българи годишно

Проф. Николай Габровски, национален консултант по неврохирургия:

– Подзаглавие: 1/3 от пациентите с мозъчен удар са между 40 и 60 г.

– Строук центрове в София, Пловдив и Варна трябва да заработят през февруари

– Европейски неврохирургичен конгрес започва днес в София

Всеки трети пациент с инсулт у нас е на възраст между 40 и 60 години. Тежкото заболяване поваля годишно над 13 000 българи. Част от тях остават завинаги инвалиди, а други умират.

Това заяви пред „Труд“ проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ и национален консултант по неврохирургия, преди конгреса на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества, който се открива в София днес.

„Съдовете на хората постоянно се износват. Това става причина за исхемични и хеморагични инсулти. При първите, които са 80 на сто от всички, мозъчният съд се запушва от тромб, а причината за вторите е кръвоизлив“, обясни специалистът от „Пирогов“. Той е категоричен, че се налага колкото е възможно по-скоро да се разкрият т. нар. строук (от англ. – инсулт) центрове. На 23 декември м.г. здравният министър д-р Петър Москов посочи, че те ще заработят в София, Пловдив и Варна през февруари. Но е възможно срокът да не бъде спазен заради процедурите на обществените поръчки за консумативи.

„Най-голямото предизвикателство при инсулта е да започне да се лекува между 4-тия и 6-ия час след настъпването му. Уви, доста пациенти прекарват много време сами и далеч от болница, преди да получат помощ. Затова се налага изключително добро стиковане на системата, за да може тя да им помага навреме“, допълни проф. Габровски.
На конгреса в София ще бъде разгледан и проблемът с лечението на мозъчните тумори, които са злокачествени предимно и се откриват у над 1000 българи годишно. 230 млади неврохирурзи ще се запознаят с опита на 30 топ европейски специалисти. „Срещат се сегашният и бъдещият неврохирургичен елит“, обобщи проф. Габровски.

Работохолици и политици – в голям риск

В голям риск от инсулт е 50-годишния мъж, пълен, със заседнал начин на живот, подложен на силен стрес и дълги часове работа, през които трябва да взема важни решения. Такива са началници на фирми, политици, работохолици, заяви проф. Николай Габровски.

За съжаление и през тази година НЗОК най-вероятно няма да покрива повече от 10 000 лв. за консумативите, които се прилагат при вътресъдово лечение на българи с мозъчни аневризми. При много пациенти спасителната терапия излиза 20 000, дори 30 000 лева. Годишно от нея се нуждаят около 250 души.

Лечението на сърдечносъдовите заболявания е добре осигурено у нас, такова би трябвало да бъде и за мозъчносъдовите, каза още проф. Габровски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.