Министър Ангелкова: Ще имаме удължаване на зимния сезон, който върви много успешно

ЕС изрази солидарност с Великобритания по случая със Сергей Скрипал

Ограничават движението на камиони заради зимната обстановка Над 100 почистващи машини и 10 аварийни екипа са на терен в София

Защо е страшно да си дясната ръка на шефа?

АПИ: Към момента няма затворени пътища за леки и лекотоварни автомобили

Опасно време в цялата страна днес

Китай планира да наложи мита върху вноса на американски продукти на стойност до 3 милиарда долара

ЕС планира по-строги мерки за защита на потребителите на фейсбук и джимейл

100 хил. шофьори може да останат без работа

Тръмп замени съветника си по националната сигурност

ЕС отзова посланика си в Русия Маркус Едерер

на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Инсулт поваля над 13 000 българи годишно

Проф. Николай Габровски, национален консултант по неврохирургия:

– Подзаглавие: 1/3 от пациентите с мозъчен удар са между 40 и 60 г.

– Строук центрове в София, Пловдив и Варна трябва да заработят през февруари

– Европейски неврохирургичен конгрес започва днес в София

Всеки трети пациент с инсулт у нас е на възраст между 40 и 60 години. Тежкото заболяване поваля годишно над 13 000 българи. Част от тях остават завинаги инвалиди, а други умират.

Това заяви пред „Труд“ проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ и национален консултант по неврохирургия, преди конгреса на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества, който се открива в София днес.

„Съдовете на хората постоянно се износват. Това става причина за исхемични и хеморагични инсулти. При първите, които са 80 на сто от всички, мозъчният съд се запушва от тромб, а причината за вторите е кръвоизлив“, обясни специалистът от „Пирогов“. Той е категоричен, че се налага колкото е възможно по-скоро да се разкрият т. нар. строук (от англ. – инсулт) центрове. На 23 декември м.г. здравният министър д-р Петър Москов посочи, че те ще заработят в София, Пловдив и Варна през февруари. Но е възможно срокът да не бъде спазен заради процедурите на обществените поръчки за консумативи.

„Най-голямото предизвикателство при инсулта е да започне да се лекува между 4-тия и 6-ия час след настъпването му. Уви, доста пациенти прекарват много време сами и далеч от болница, преди да получат помощ. Затова се налага изключително добро стиковане на системата, за да може тя да им помага навреме“, допълни проф. Габровски.
На конгреса в София ще бъде разгледан и проблемът с лечението на мозъчните тумори, които са злокачествени предимно и се откриват у над 1000 българи годишно. 230 млади неврохирурзи ще се запознаят с опита на 30 топ европейски специалисти. „Срещат се сегашният и бъдещият неврохирургичен елит“, обобщи проф. Габровски.

Работохолици и политици – в голям риск

В голям риск от инсулт е 50-годишния мъж, пълен, със заседнал начин на живот, подложен на силен стрес и дълги часове работа, през които трябва да взема важни решения. Такива са началници на фирми, политици, работохолици, заяви проф. Николай Габровски.

За съжаление и през тази година НЗОК най-вероятно няма да покрива повече от 10 000 лв. за консумативите, които се прилагат при вътресъдово лечение на българи с мозъчни аневризми. При много пациенти спасителната терапия излиза 20 000, дори 30 000 лева. Годишно от нея се нуждаят около 250 души.

Лечението на сърдечносъдовите заболявания е добре осигурено у нас, такова би трябвало да бъде и за мозъчносъдовите, каза още проф. Габровски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.