Международно издирван член на „Ислямска държава“ беше арестуван в Калифорния

Летището в Будапеща бе затворено за кратко заради опасно химично вещество

Задържаният за нападението с кола в Лондон остава в ареста до понеделник

Летище „Роналд Рейгън“ във Вашингтон потъна в мрак заради спиране на тока

Възобновяват издирването на децата, паднали в морето от вълнолома във Варна

Спешни или смешни мерки срещу футболното хулиганство

Тежък старт за „Реал“ след раздялата с Роналдо и Зидан

На 16 август 2018 да почерпят

Къде се корени харизмата на дъновизма Решения на видни политически фигури са повлияни от учението

Фалшиви новини пак бълва „Дневник“ Мамят за плажа в Аспарухово, лъжат за делото за Пирин

Богатите гинат по-скъпо в катастрофи В момента съдиите присъждат еднакви суми за обезщетение на всеки наследник

Най-малко 48 загинали при самоубийствен атентат в Кабул Ранените са близо 70

„Копенхаген“ дразни ЦСКА с думи

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова: Не е време за оставка, необходима съм (обзор) Никой не бил застрахован от срив

Извънредно положение в Генуа след рухването на виадукта

Инсулт поваля над 13 000 българи годишно

Проф. Николай Габровски, национален консултант по неврохирургия:

– Подзаглавие: 1/3 от пациентите с мозъчен удар са между 40 и 60 г.

– Строук центрове в София, Пловдив и Варна трябва да заработят през февруари

– Европейски неврохирургичен конгрес започва днес в София

Всеки трети пациент с инсулт у нас е на възраст между 40 и 60 години. Тежкото заболяване поваля годишно над 13 000 българи. Част от тях остават завинаги инвалиди, а други умират.

Това заяви пред „Труд“ проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ и национален консултант по неврохирургия, преди конгреса на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества, който се открива в София днес.

„Съдовете на хората постоянно се износват. Това става причина за исхемични и хеморагични инсулти. При първите, които са 80 на сто от всички, мозъчният съд се запушва от тромб, а причината за вторите е кръвоизлив“, обясни специалистът от „Пирогов“. Той е категоричен, че се налага колкото е възможно по-скоро да се разкрият т. нар. строук (от англ. – инсулт) центрове. На 23 декември м.г. здравният министър д-р Петър Москов посочи, че те ще заработят в София, Пловдив и Варна през февруари. Но е възможно срокът да не бъде спазен заради процедурите на обществените поръчки за консумативи.

„Най-голямото предизвикателство при инсулта е да започне да се лекува между 4-тия и 6-ия час след настъпването му. Уви, доста пациенти прекарват много време сами и далеч от болница, преди да получат помощ. Затова се налага изключително добро стиковане на системата, за да може тя да им помага навреме“, допълни проф. Габровски.
На конгреса в София ще бъде разгледан и проблемът с лечението на мозъчните тумори, които са злокачествени предимно и се откриват у над 1000 българи годишно. 230 млади неврохирурзи ще се запознаят с опита на 30 топ европейски специалисти. „Срещат се сегашният и бъдещият неврохирургичен елит“, обобщи проф. Габровски.

Работохолици и политици – в голям риск

В голям риск от инсулт е 50-годишния мъж, пълен, със заседнал начин на живот, подложен на силен стрес и дълги часове работа, през които трябва да взема важни решения. Такива са началници на фирми, политици, работохолици, заяви проф. Николай Габровски.

За съжаление и през тази година НЗОК най-вероятно няма да покрива повече от 10 000 лв. за консумативите, които се прилагат при вътресъдово лечение на българи с мозъчни аневризми. При много пациенти спасителната терапия излиза 20 000, дори 30 000 лева. Годишно от нея се нуждаят около 250 души.

Лечението на сърдечносъдовите заболявания е добре осигурено у нас, такова би трябвало да бъде и за мозъчносъдовите, каза още проф. Габровски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.