На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Атанас Георгиев: Размразяването на Южен поток зависи от съдбата на Северен и на Турски поток

“Геополитическите и икономическите допускания при старта на проекта „Южен Поток“ вече не са валидни.” Това заяви в интервю за БНР преподавателят по икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги към Стопанския факултет на Софийския университет Атанас Георгиев.

Той припомни, че по това време отношенията на ЕС и Русия са били „по-различни“ и Москва е избрала да подпише „Голям шлем“ с България. Това включвало развитие на газов проект, на петролопровод Бургас – Александруполис и АЕЦ „Белене”. Това според Георгиев щяло да бъде нейният официален вход в три много важни отрасъла в една страна, която през 2007 г. щяла вече да е член на ЕС.

Атанас Георгиев определи енергетиката в Европа като „дълбок в юридическо-регулаторно отношение сектор“.

Председателят на борда на Европейския институт за енергийна ефективност Юлиан Попов коментира, че до ден днешен е трудно да се прецени в каква степен основанията за инициирането на проекта „Южен поток” са били икономически, до каква – политически и геополитически.

Той открои няколко теории за това какъв е бил смисълът на проекта. Едната била, че Европа има нужда от допълнителни количества вносна газ, а според друга – да се потисне изграждането на друга инфраструктура – напр. да бъде обезсмислен проектът „Набуко“, който дава възможност за диверсификация на източниците.

Юлиан Попов изтъква, че няколко седмици преди прекратяването на проекта и Италия, и Австрия били дали индикации, че „Южен поток” не е приоритет за тях. По думите на експерта проектът в много голяма степен бил замразен и евентуалното му размразяване зависело от съдбата на „Северен поток” и т. нар. „Турски поток”, които също били почти замразени.

По мнението на Попов енергийната ефективност и ВЕИ енергията изменяли целите енергийни системи на страните. От тази гледна точка според него съществува риск голям проект за енергийна инфраструктура да бъде построен без да има възвръщаемост.

Според бившия председател на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов пък се виждали „опити да се съчетаят разни геополитически игри с желанието на определени елити в енергетиката на България и Русия да похарчат едни пари“. Той предупреди, че този тип големи енергийни проекти водели до „пленена държава”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.