Дават на прокурор горски служители, затваряли си очите за контрабандна сеч

Мобилното звено на Югозападното държавно горско предприятие разкри двама свои служители в нарушение, заради което ще бъдат предадени на прокуратурата.
Горските от Рибново и Гърмен са били проверени по сигнал,че от техните участъци, които са длъжни за охраняват масово се прави нелегална сеч и те си затварят очите.

Незаконна сеч на 150 иглолистни дървета на територията на „ДГС Гърмен” в участък, охраняван от горския стражар В.А. разкри мобилно звено на Югозападното държавно предприятие. Отрязаните дървета са бял бор. Обемът на незаконно добитата дървесина засеена на място се изчислява на 64 кубически метра лежаща маса.

Това е второ нарушение в рамките на пет месеца в територии, за опазването на които отговаря горският стражар. Той вече е наказван дисциплинарно със забележка и имуществена санкция, след като през септември 2015 г. инспектори от РДГ Благоевград установяват незаконна сеч на 35 дървета в охранявания от него участък. Съставен му е и акт за административно нарушение.

При проверката, извършена тази седмица, мобилното звено на ЮЗДП установи незаконна сеч на други 36 дървета в съседен участък, опазването на който е поверено на горския стражар Б.И. Районът е в непосредствена близост до с. Рибново и се характеризира с висока концентрация на посегателства от горите. В този район масово жителите са безработни и се изхранват с продажба на контрабандна сеч.

Коментари

Задължително поле