Пазарували сме повече лекарства и по-малко храна по празниците

Българинът е купувал повече лекарства и по-малко храна, алкохол и цигари през празничния декември спрямо ноември, показват данните на НСИ.

В последния месец на 2015 г. нараства оборотът в търговията на дребно с с автомобилни горива и смазочни материали - с 5.2%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 3.8%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3.2%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.7%. Намаление е регистрирано при: търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.0%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 0.5%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.2%.

Спрямо декември 2014 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 2.7%.

През декември 2015 г. спрямо същия месец на 2014 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 16.2%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 10.8%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 3.6%. Спад е регистриран в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 2.0%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.2%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 0.5%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес