Банкери искат европейски министър на финансите

Париж и Берлин настояват за създаването на общо финансово министерство на еврозоната, се казва в съвместно изявление на шефовете на централните банки на Франция и Германия, цитирани от електронното издание "ЮрАктив". Според тях Европейската централна банка не може сама да гарантира дългосрочен растеж за еврозоната.

Управителите на централните банки на Германия и Франция Йенс Вайдман и Вилеруа де Гало заявиха, че е необходимо да бъде създадено общоевропейско министерство на финансите. То трябва да помогне за възстановяването на икономическия баланс в Европейския съюз. В съвместното изявление, публикувано в днешния броя на вестник „Зюддойче Цайтунг“, те призоваха страните-членки на ЕС да предадат по-голямата част от своите права и пълномощия на общоевропейско ниво.

“Още по-силната интеграция е начин за възстановяването на доверието вътре в европейското пространство“, твърдят банкерите. На фона на влошаващото се общо финансово положение и икономически дисбаланси, Европа „еднозначно“ се намира на кръстопът, смятат те. За преодоляването на кризисната ситуация се изисква създаването на общо министерство на финансите, по-ефективна и по-малко раздробена общоевропейска администрация, а също така силен политически орган, който да взема политически решения.
Идеята за подобно министерство бе прокарана през 2011 г. с цел заздравяване на координацията на националните политики, след като икономическата криза принуди Европейския съюз да финансира спасителни заеми за стотици милиарди евро на Гърция, Ирландия и Португалия.

„Сегашната асиметрия между националния суверенитет и общата солидарност създава опасност за стабилността на нашия валутен съюз“, пишат те.

„По-силната интеграция изглежда е очевидният начин да възстановим доверието в еврозоната, тъй като това ще благоприятства развитието на общи стратегии за държавните финанси и реформи за насърчаване на растежа“, казват те.

В началото на седмицата трябва да се проведе съвещание на министрите на икономиката и финансите на Франция и Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес