Отстреляха диво прасе с африканска чума в област Русе

Симеон Сакскобургготски: Добрите отношения между България и Гърция допринасят за хармонията в региона

Оставиха в ареста пияния водач, убил двама при катастрофа в Пловдив

Орбан: Ако Турция пусне бежанците, ще трябва да използваме сила, за да защитим границите си

Транспортират в „Пирогов“ 16-годишна, пила по греша сода каустик

Аз-приятелят като поетическа сплав

Доведеният син на Стефан Данаилов: Лекарите го поставиха в медикаментозна кома, за да не се мъчи

Рекорден брой от 196 150 посетители отчита музей „Етър”-а в Габрово Статистиката е за деветте месеца на годината

Китай: С Вашингтон сме в „първа фаза“ от изготвянето на търговското споразумение

Осигуровки за шефове в няколко фирми

Верижна катастрофа затруднява движението край Мездра в посока столицата

Джина Стоева и Ивена отново запяха заедно

Външно: Препоръчваме на българите да не пътуват до Каталуния заради протестите, опасността е голяма

Банкери искат европейски министър на финансите

Париж и Берлин настояват за създаването на общо финансово министерство на еврозоната, се казва в съвместно изявление на шефовете на централните банки на Франция и Германия, цитирани от електронното издание „ЮрАктив“. Според тях Европейската централна банка не може сама да гарантира дългосрочен растеж за еврозоната.

Управителите на централните банки на Германия и Франция Йенс Вайдман и Вилеруа де Гало заявиха, че е необходимо да бъде създадено общоевропейско министерство на финансите. То трябва да помогне за възстановяването на икономическия баланс в Европейския съюз. В съвместното изявление, публикувано в днешния броя на вестник „Зюддойче Цайтунг“, те призоваха страните-членки на ЕС да предадат по-голямата част от своите права и пълномощия на общоевропейско ниво.

“Още по-силната интеграция е начин за възстановяването на доверието вътре в европейското пространство“, твърдят банкерите. На фона на влошаващото се общо финансово положение и икономически дисбаланси, Европа „еднозначно“ се намира на кръстопът, смятат те. За преодоляването на кризисната ситуация се изисква създаването на общо министерство на финансите, по-ефективна и по-малко раздробена общоевропейска администрация, а също така силен политически орган, който да взема политически решения.
Идеята за подобно министерство бе прокарана през 2011 г. с цел заздравяване на координацията на националните политики, след като икономическата криза принуди Европейския съюз да финансира спасителни заеми за стотици милиарди евро на Гърция, Ирландия и Португалия.

„Сегашната асиметрия между националния суверенитет и общата солидарност създава опасност за стабилността на нашия валутен съюз“, пишат те.

„По-силната интеграция изглежда е очевидният начин да възстановим доверието в еврозоната, тъй като това ще благоприятства развитието на общи стратегии за държавните финанси и реформи за насърчаване на растежа“, казват те.

В началото на седмицата трябва да се проведе съвещание на министрите на икономиката и финансите на Франция и Германия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.