Всеки трети компютър у нас жертва на хакерска атака

29% от българите са имали проблем със сигурността в интернет през миналта година, показват данните на Еворстат, обявени днес.

Все пак за последните пет години се наблюдава сериозен спад на случаите на компютърни вируси у нас. През 2010 година на компютърна атака са били подложени 58% от потребителите, а през 2015 – 28%.
Или намалението е с 30 процентни пункта. Това е едно от най-големите намаления в целия ЕС, като по този показател ни изпреварва само Словакия, където спадът е с 38 процента.

Най-малко засегнати от проблемите на сигурността в интернет са потребителите в Чехия и Холандия, съответно 10% и 11%.

Общо в Европейския съюз всеки четвърти е пострадал от вируси, злоупотреба с лични данни и финансови загуби. 75% от потребителите не са имали проблеми със сигурността в интернет, сочат данните на Евростат.

Това кара европейците все още да се притесняват да пазаруват онлайн (19%) или да използват електронно банкиране (18%) през миналата година заради липсата на сигурност. 13% от европейците не използват мобилни устройства в безжична мрежа извън дома си от съображения за сигурност.

Поведението на българските потребители не се различава от средноевропейското – и у нас 19% не пазаруват онлайн, а 18% не ползват електронни услуги, предоставяни от банките. Само 8% от потребителите обаче се въздържат да използват мобилно устройство в безжична мрежа извън дома си.

Данните на Евростат бяха изнесени във връзка с отбелязвания на 9 февруари Ден на безопасния интернет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес