Пуснаха в грипна ваканция учениците в Стара Загора

Учениците в Стара Загора излизат в грипна ваканция. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора обяви грипна епидемия още на 5 февруари в цялата област, а от понеделник препоръча и училищата да останат затворени до края на седмицата.

Грипната епидемия се обявява заради увеличаването на острите респираторни заболявания. Само през миналата седмица в областта са регистрирани 420 новозаболели, при 341 за предходната седмица. Заболеваемостта достигна стойност от 304,94 на 10 хиляди души.

Здравната инспекция предлага ваканцията С цел ограничаване разпространението на грипната инфекция сред учениците след като стана ясно, че расте заболеваемостта в област Стара Загора, най-вече във възрастовата група от 15 до 29 години. Постъпила и информация от почти всички учебни заведения за над 25% отсъстващи деца.

Вече са взети и допълнителни противоепидемични мерки, като се разкри противогрипен кабинет в приемния сектор на лечебните заведения за болнична помощ и се прекратиха свижданията в лечебните заведения за болнична помощ. Масовите прояви също се ограничават.

Специалистите епидемиолози в Стара Загора коментират, че бързото разпространение на грипа тази година вероятно се дължи и заради липсата на имунизация сред хората. В областта ваксина са си сложили едва 600 души, което било необичайно малко. Лекарите пък предупреждават, че децата са особено уязвими на грипния вирус и препоръчват на родителите да не пробват самолечение, а своевременно да потърсят лекарска помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве