Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово Проектът стартира с 90 000 лева

НКЖИ: Неразрешена маневра е причина за дерайлиралата цистерна с газ на гара Бяла

Борисов и Меркел разговарят в резиденция Бояна (СНИМКИ)

Екатерина Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

4-годишно детенце почина, роми окупираха разложката болница

Остава бедственото положение в смолянската община Баните

Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Българин от Русе извади богоявленския кръст в македонска община, отрупаха го с подаръци

Йоханес Хан: Европа не може да се сведе до банкомат

Еврокомисията: България и Гърция да се оправят сами с блокадата по границата

Европейската комисия (ЕК) не е упълномощена да предприеме преки действия или да наложи незабавни наказания в случая с блокадата на българо-гръцката граница. Това обяви говорител на комисията в Брюксел, предаде bTV.

Наказателните процедури, предвидени в европейското законодателство, изисквали предприемане на стандартните последователни стъпки, преди въпросът да бъде предаден на Съда на ЕС. Комисията обаче не е взимала такова решение.

Свободното движение на стоки е основен принцип на вътрешния пазар. При особени и извънредни случаи (като демонстрации и ремонт на пътища) някои цели могат да получат превес и да наложат известни ограничения. Когато възникнат пречки, държавите от ЕС трябва да предприемат всички необходими и съразмерни мерки, за да осигурят свободното движение на стоки на своя територия, както предвиждат задълженията им по договора за ЕС.

Българските и гръцките власти съобщиха на ЕК за възможните препятствия за свободното движение на стоки през техните граници. Комисията обяви, че следи въпроса внимателно и помоли гръцките власти да съобщават какво се случва, и какви мерки са предприели или ще предприемат, за да уведомят фирмите и да улеснят, доколкото е възможно, придвижването по пътищата.

Приложението на европейското законодателство на място е задача на държавите от ЕС. Държавите трябва сами да определят необходимите и съразмерни мерки, за да бъде облекчено свободното движение на стоки на тяхна територия в настоящата обстановка. Държавите от ЕС имат изключителното право да осигуряват обществения ред и да опазват вътрешната сигурност. Всякакво обезщетение за претърпени щети от дружествата е въпрос, който следва да бъде разглеждан от националните съдилища, се допълва в позицията на ЕК, цитирана от БТА.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.