Потрошиха единствената у нас люлка за деца в инвалидни колички

Външно министерство: Не ходете в Чили! Няма пострадали българи при протестите там, информират от ведомството

5 храни, които подтискат апетита и помагат в отслабването

СДС незаконно обитавали сградата във Видин

Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се американци в Сирия (ВИДЕО)

Психоложката Лариса Ренар отново идва у нас

Къщата на Яворов официално става собственост на Столичната община

Наша компания отива на финала на Startup World Cup с награден фонд от 1 млн. долара

Варна чака „Историческо величие“ Интерактивната изложба започва националното си турне в 27-те областни града

Eгипет показа грандиозна находка на 3000 години 30 запазени саркофага от Долината на царете

Президентът: Успешното партньорство на България с корпорация „Мейджи“ е пример за японските инвеститори

Повдигнаха обвинения на четирима души за убийството на журналиста Ян Куцияк и годеницата му

Арестуваха британец, крал от магазини за домашни потреби на Албиона

Мъж търси WC, намери труп

Еврокомисията: България и Гърция да се оправят сами с блокадата по границата

Европейската комисия (ЕК) не е упълномощена да предприеме преки действия или да наложи незабавни наказания в случая с блокадата на българо-гръцката граница. Това обяви говорител на комисията в Брюксел, предаде bTV.

Наказателните процедури, предвидени в европейското законодателство, изисквали предприемане на стандартните последователни стъпки, преди въпросът да бъде предаден на Съда на ЕС. Комисията обаче не е взимала такова решение.

Свободното движение на стоки е основен принцип на вътрешния пазар. При особени и извънредни случаи (като демонстрации и ремонт на пътища) някои цели могат да получат превес и да наложат известни ограничения. Когато възникнат пречки, държавите от ЕС трябва да предприемат всички необходими и съразмерни мерки, за да осигурят свободното движение на стоки на своя територия, както предвиждат задълженията им по договора за ЕС.

Българските и гръцките власти съобщиха на ЕК за възможните препятствия за свободното движение на стоки през техните граници. Комисията обяви, че следи въпроса внимателно и помоли гръцките власти да съобщават какво се случва, и какви мерки са предприели или ще предприемат, за да уведомят фирмите и да улеснят, доколкото е възможно, придвижването по пътищата.

Приложението на европейското законодателство на място е задача на държавите от ЕС. Държавите трябва сами да определят необходимите и съразмерни мерки, за да бъде облекчено свободното движение на стоки на тяхна територия в настоящата обстановка. Държавите от ЕС имат изключителното право да осигуряват обществения ред и да опазват вътрешната сигурност. Всякакво обезщетение за претърпени щети от дружествата е въпрос, който следва да бъде разглеждан от националните съдилища, се допълва в позицията на ЕК, цитирана от БТА.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.