Уволниха енергетик №1 на държавата (обзор)

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уволни изп. директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен само четири месеца преди да изтече мандатът му. Причината е несправяне, става ясно от съобщение на ведомството.

Според информацията Коен е освободен, за да се оптимизира дейността на компанията. Неговото място ще заеме досегашният изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Петьо Иванов, а на мястото на Иванов ще бъде назначен Николай Ангелов.

Ангелов е бил финансов директор на НЕК, участвал е в управлението на компанията за пет месеца, бил е и представител на държавата в американската „КонтурГлобал Марица изток 3“ и българо-австрийската „Хидроенергийна компания Горна Арда“.

За последен път името на Коен беше публично замесено в определената като „интрига“ от премиера Бойко Борисов разправия между руската „Газпром“ и българо-руската „Овергаз“.

БЕХ обединява всички държавни енергийни дружества - АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“, „Мини Марица-изток“, „Булгаргаз“, НЕК и др. Според предварителния финансов отчет на компанията тя завършва 2015 г. на печалба.

До 10 дни се очаква дружеството да подпише договор за синдикиран заем за 400 млн. евро. С парите НЕК трябва да се разплати с американските централи „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“.

Коментари

Задължително поле