НАТО одобрява американска експанзия в Източна Европа, пращат ни 1000 войници

НАТО да потвърди изпращането на повече войски в Източна Европа. Това се очаква да стане на срещата на министрите на отбраната от Алианса днес и утре в Брюксел, предаде БНР. 

Министрите формално ще одобрят следващия етап от плановете на НАТО за повече военно присъствие по източния фланг. Американски, британски и германски войници може да бъдат изпратени в балтийските страни и в Източна и Южна Европа с оглед на „бъдещото възпиране“ на Русия. Силите може да бъдат разположени по руската граница с Източна Европа в рамките на план на НАТО за възпрепятстване на руско нахлуване, пише вестник The Telegraph, цитиран от "Фокус".

Възможно е също така по един батальон от 500-1000 войници да бъде разположен във всяка от засегнатите страни – Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Изпращането на американски, британски и германски войски трябва да изпрати послание на Русия, че всяка „намеса“ от типа на тази в Украйна ще предизвика отговор от силите на НАТО.

Планът предвижда подразделенията да бъдат изпращани на ротационен принцип и да включват високо мобилни специални сили, въоръжени с ракети земя-въздух, самолети и хеликоптери.

Предстоят непрекъснати военни маневри

"Фактът, че водим политически диалог с Русия, не означава, че се връщаме към обичайните отношения отпреди кризата. Русия показа, че е готова да използва военна сила, за да променя границите в Европа, както видяхме в Украйна и Грузия", обясни ситуацията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По думите му експанзията на изток няма да води до постоянни американски бази, а само до непрекъснати военни маневри и учения на ротационен принцип.

"Така ще се спази споразумението с Москва от 1997 година, което забранява мащабно присъствие на НАТО до руската граница. В рамките на втория ден от срещата тук американският секретар по отбраната Аштън Картър ще председателства заседание на междуправителствената коалиция срещу "Ислямска държава". От НАТО се очаква пряк ангажимент във военните действия срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак чрез предоставянето на разузнавателни самолети, потвърди Столтенберг.

Това ще подобри възможностите на коалицията да нанася точни въздушни удари, обясни още генералният секретар на НАТО.

Кораби срещу мигранти

Очаква се също военните министри на Турция и Германия да поискат кораби на НАТО в Средиземно море срещу трафика на мигранти към ЕС.

За първите шест седмици на новата година в Европа по море са пристигнали десет пъти повече мигранти и бежанци в сравнение със същия период на 2015-а. Нараснал е и броят на смъртните случаи.

Броят на новодошлите е достигнал 76 хиляди, а смъртните случаи – по средиземноморските маршрути – са 409.

Очаква се броят на идващите към Европа да не намалява, а следващия месец Гърция да приеме милионния си имигрант.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят