Благоевград, Ловеч, Пазарджик и Кюстендил без европари за ВиК мрежата

Областите Благоевград, Ловеч, Пазарджик и Кюстендил няма да могат да кандидатстват по ОП „Околна среда”, докато не минат процеса по консолидация за единен ВиК оператор. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след подписване на договор с министърът на околната среда и водите Ивелина Василева за подкрепа на ВиК сектора.
Тези, които не са част от реформата във ВиК няма да получават средства за инвестиции на водната инфраструктура", допълни Павлова.

Според нея добрата новина е, че от 28 области в 16 има консолидирани дружества и избран ВиК оператор, както и няколко сключени договора. 8 области са заявили готовност за консолидиране и сключване на договор. От общо 265 общини - 242 са преминали процеса на консолидация и реформа. По думите й, за 14 от областите, които са били консолидирани е направена обществена поръчка и са избрани инвеститори. Министър Павлова допълни, че до края на 2017 г. се очаква да има регионални прединвестиционни проучвания.
"Новото в този програмен период е, че бенефициенти няма да бъдат общините по ОП „Околна среда”, а ВиК операторите, които ще носят отговорност за реализация на проектите", поясни тя. Министър Павлова допълни, че ако реформата и проектите завършат през 2018 г. ще е огромен успех. По думите й, част от реформата е и изграждане на пречиствателни станции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес