Ангелкова: 7 милиона туристи у нас през трудната 2015 г.

Независимо от трудната 2015 г. посрещнахме повече от 7 милиона чуждестранни туристи. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на 33-то Международната туристическа борса "Ваканция & СПА ЕКСПО".
"Броят на нощувките е около 21 милиона. За път през 2015 г. преминахме психологичната граница приходи от 1 млрд. лева само от нощувки. От тях 8 млн. лв. са реализирани от български граждани", поясни министърът.

По думите й България трябва да използва максимално потенциала на планинския туризъм и да създава условия за екологичен достъп до планините. Ангелкова посочи, че по данни на всички зимни курорти се очаква добър и успешен зимен туристически сезон. Тя подчерта, че за първи път в България има два последователни старта на Европейската купа по ски алпийски дисциплини жени в Пампорово, а утре са в Боровец. "Всичките форми на планинския туризъм трябва да се развиват. България трябва да използва максимално неговия потенциал и да създава условия до нашите планини - за екологичен достъп до лифтове, които са най-екологичният транспорт", добави тя.

Според нея постигнатото в туристическия сектор дава поводи за гордост, но и отговорност. "Показва ни, че трябва да продължим да работим в посока на вътрешния туризъм. Неслучайно сме на 10-то място по данни на Евростат по ръст на нощувките от вътрешен туризъм", заяви тя, като благодари на общините, които са се включили в кампанията на Министерство на туризма за насърчаването на вътрешния туризъм.

Междувременно според доклада на Европейската туристическа комисия през 2015 година броят на международните туристи в Европа се е увеличил с 5%, предаде AFP.
Това е шестата поредна година, в която европейските страни отчитат по-висок ръст от средното. Положителната тенденция се дължи на възстановяването на еврозоната, на поевтиняването на петрола и на благоприятните валутни курсове.
Ръст е отчетен в повечето европейски страни - Исландия (+30 %), Румъния (+17 %) и Словакия (+16 %). Черна гора (+15,5 %) и Ирландия (+14 %) също са засилили позициите си.

Туристическият поток се е увеличил с 10% в Португалия и Хърватия и с 8% в Гърция.
Няколко пазара са отчели спад, който е пряко свързан с намаляването на туристите от Русия. В България и Турция чуждестранните туристи са намалели с 1%, в Естония с 3%, а във Финландия с 5%. Черна гора е единствената европейска туристическа дестинация, в която руските туристи са се увеличили – страната е регистрирала 6,4-процентно увеличение на нощувките.

Коментари

Задължително поле