Турция забрани на Доган и Пеевски да влизат в страната

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция. Новината бе потвърдена от турското посолство в София по повод публикации в турските медии.

"Във връзка с отправени към посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмет Доган и депутата Делян Пеевски бихме искали да потвърдим, че забраната е факт", гласи официалното съобщение на посолството, пише "Дневник".

В същото време пред Агенция "Фокус"от турското посолство в София са обявили, че към момента не могат нито да потвърдят, нито да отхвърлят информацията за налагане на забрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция. 

Новината бе публикувана тази сутрин от водещия турски всекидневник "Сабах", който е близък до президента Реджеп Тайип Ердоган. Медията цитира телевизия Star, според която мярката срещу Доган е наложена заради "антитурските му позиции след кризата с руския самолет".

Двете медии припомнят, че Лютви Местан, който към момента на инцидента със сваления руски боен самолет Су-24 още бе лидер на ДПС, е бил изключен около месец по-късно след реч на Доган. В нея почетният председател на партията определи позицията на Местан като "политическа грешка" и допълни: "Докато аз бях начело на партията, не позволих на ДПС да бъде пета колона на друга държава."

Турските медии пишат, че още зад свалянето на Местан от поста му стои и депутатът Делян Пеевски, чиито медии са публикували материали Турция след инцидента със самолети, "а турските дипломатически представителства в България бяха посочени като мишена". Изданията припомнят агентурното минало на Доган, скорошната публикация на "Шпигел" за Пеевски и посочват, че контрабандата на цигари в Турция, идваща от България, "опира до близкия с руските олигарси - Пеевски".

В същото време не се споменава за скриването на Местан в турското посолство и за изключително близките контакти на екслидера на ДПС с турския посланик Сюлейман Гьокче. Няма нито дума и за оказания д ипломатически натиск на най-високо ниво Местан да запази поста си в партията.

От турското посолство в София не уточняват откога е в сила забраната, но предположиха, че е била подготвяна няколко седмици, пише "Дневник".

Съпредседателят на ДПС заяви, че ДПС очаква официално потвърждение от Турция за забраната, без да уточни коя институция трябва да го направи.

Коментари

Задължително поле