НЕК завърши 2015 г. с 218 млн. лв. загуба

Националната електрическа компания завърши 2015 г. с 218 млн. лева загуба, като през 2014 г. тя е била 586 млн. лева, отчете енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушването си от Парламентарната комисия по енергетика. Тя подчерта, че състоянието на компанията след законодателните промени и реформите вече дава своите първи резултати. „Към настоящия момент резултатите са доста оптимистични“, посочи Петкова.

Тя отново увери, че състоянието на язовирите, които НЕК стопанисва е нормално.

Обемът на язовирите е 76% от общия завирен обем в страната спрямо 91% за миналата година, поясни министърът.
По думите й няма законодателни пречки пред газоразпределителния център. „Предоставили сме нашата концепция на нашите партньори от ЕК и анализът, който се извърша по него е както правен, така и технически. Основната ни цел е тази концепция да бъде разгледана от гледна точка на европейското законодателство“, обясни ни тя. „Не виждам законова пречка. Ако е налице нужда от допълнителни законодателни промени, ние сме готови за дискусия, така че всичко, което ще се случи с този проект да бъде изцяло по европейското законодателство“, допълни министър Петкова.

Енергийният министър отбеляза, че руската страна е била запозната с концепцията за газовия хъб по време на руско-българската енергийна среща, тъй като тя остава един от възможните източници на природен газ за него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес