Доц. Иван Костов: Пълната градска жена е в по-голям риск от рак на матката

Жената от града, която е пълна, обездвижена и на повече от 45 години - точно тя е в най-голям риск от най-честия генитален рак. Стана дума за карцинома на лигавицата на матката, наричан още ендометриален, заяви пред „Труд“ доц. Иван Костов, директор на столичната Първа АГ болница „Св. София“ (бивша „Тина Киркова“).

Ракът на гърдата от години оглавява тревожните класации на онкологичните заболявания при жените, но сред карциномите на половите органи (матка, маточни тръби, яйчници) най-разпространеният е ендометриалният. На него се дължат 37% от случаите на рак на половите органи при пациентките. „Той засяга предимно жени в постменопаузата (т.е. след края на менструацията им), които представляват 75-80% от заболелите. Останалите 20-25% са сред българки в пременопаузата (година-две преди загубата на месечния цикъл)“, обобщи доц. Костов.

Две са основните причини за развитието на рака на лигавицата на матката - генетични и биологични. „При някои жени има наследствена предразположеност, тъй като у тях се откриват протоонкогени, които са доказани причинители на заболяването“, посочи доцентът от Първа АГ „Св. София“. А негативното въздействие на биологичните фактори, водещи до рака, може да се намали, като се промени начинът на живот към здравословен.

Доказано е, че когато се повиши количеството на женските полови хормони - естрогени, те започват да действат канцерогенно. Т.е. основен рисков фактор за карцинома на лигавицата на матката е увеличеното им ниво. А то заедно с продължителното им въздействие променя клетките на маточната лигавица и се отключва предраково или раково състояние“, описа доц. Костов.

До повишеното ниво на естрогените се стига при:

жени, при които относително рано е настъпила първата менструация (преди 13-годишна възраст);

ако са застигнати от диабет;

възрастта им е над 45 години;

незабременявали и раждали, тъй като бременността намалява риска от рак на ендометриума;

при пациентки със синдром на поликистозните яйчници;

ако имат нарушения на менструациите, натрупали са наднормено тегло или се наблюдава патологично окосмяване (включително и по лицето).

„Затлъстяването е рисков фактор, тъй като при пълните българки мастната тъкан произвежда естрогени и при тях е налице 3 пъти по-висок риск от рак на ендометриума“, посочи доц. Костов. Просто казано, жената над 45 г., която набляга на хляба и се е обездвижила, е с 3 пъти по-висок риск от рак на лигавицата на матката, отколкото дамите без проблем с теглото и които имат достатъчно физическа активност.

Новите случаи на рак на лигавицата на матката у нас са 30 на 100 000 души. „Това означава, че в двумилионна София годишно този вид рак се установява при над 600-700 българки, или при 2 жени всеки ден“, каза още доц. Костов. Смъртността е 4 на 100 000.

Основният симптом на онкозаболяването е ако жена, която е в менопауза, изведнъж прокърви. Тогава задължително трябва да се направи консултация с гинеколог, ултразвуков преглед и да се вземе материал от лигавицата на матката чрез хистероскопия или кюртаж. После патолог извършва изследване на клетките, което се покрива от НЗОК.

„Ако се стигне до кървене при жена в менопауза обаче, не означава, че задължително е застигната от рак. Може да е т. нар. хиперплазия на лигавицата, атипична хиперплазия или друг вид клетъчен атипизъм“, обясни акушер-гинеколът от „Св. София“. Друг симптом, издаващ рака на лигавицата на матката, е засилено отделяне на слуз със зловонна миризма, а в напредналите стадии - тазова и лумбална болка, както и болка по време на секс.

Това, с което жената сама може да намали риска от ендометриалния карцином, е да започне да води здравословен начин на живот, да спортува, да се храни пълноценно, като ограничава въглехидратите и мазнините, да намира време за туризъм и да намали стреса.

Рано открит е напълно лечим

За разлика от останалите видове генитален карцином ракът на лигавицата на матката може да се открие лесно и навреме, а изходът от лечението е с добра прогноза. „Той е лечим, а терапията е комплексна. Тя е хирургична, с лъче- и хормонолечение, а при напредналите случаи се прилага и химиотерапия“, изброи доц. Иван Костов.

При диагностиката се използва също рентген и ядреномагнитен резонанс. А при напреднали стадии все повече се прилага изследване на туморни маркери - най-често това е т. нар. СЕА.

Стадиите на онкозаболяването са 4, като в първия туморът е ограничен само в тялото на матката, докато в последния вече се открива в съседни органи и с далечни метастази. Разпространява се в организма чрез лимфата и кръвта (така чрез нея достига например до белия дроб). Уви, метастази могат да се открият дори в костите.

„В нашата болница „Св. София“ оперираме пациентките според стадия. Понякога се налага отстраняване на матката, включително безкръвно (т.е. лапароскопски). При други случаи се предприема лъчетерапия, която може да е пред- или следоперативна, изписва се хормонолечение (с прогестини), както и химиотерапия, но предимно в 4-ти стадий“, посочи директорът на болницата доц. Костов.

Според статистиката при ранно откриване на рака - в първи стадий, 5-годишната преживяемост се наблюдава при 95% от пациентите. Затова и в много случаи има пълно излекуване. В четвърти стадий преживяемостта е под 10%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве