Външно министерство втори ден препитва турския посланик за Доган и Пеевски, той го усуква като кадаиф

Втори ден българското Министерство на външните работи води разговори с турския посланик Сюлейман Гьокче, в опит да разбере наложила ли е Анкара забрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизане на територията на съседите . Това съобщават в писмо до медиите от МВнР. От него е разбира, че Гьокче не дава пълна информация за казуса и усуква отговорите.

От Външно потвърждават казаното по-рано днес в парламента от зам.-министъра Валентин Порязов, който обясни, че в четвъртък турският дипломат е заявил, че никоя официална институция в Анкара не е издавала такава забрана, но не е отрекъл подобна възможност.

Днес Гьокче „до голяма степен потвърдил казаното вчера“, а после обяснил как повече няма да коментира темата.

„Зам. министър Порязов обърна внимание на турския посланик, че в тази позиция са налице известни противоречия, които произтичат от първоначални съобщения на турското посолство до български медии. Независимо от това, приемаме правото на турската държава, в съответствие с вътрешното й законодателство, да не предоставя информация за взети решения от такъв характер. В същото време, според нашата страна, приятелските и партньорски отношения между България и Турция предполагат размяна на информация по широк кръг въпроси от взаимен интерес“, пишат от МВнР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика