Без тютюнопушене в игралните филми, препоръча СЗО

Световната здравна организация (СЗО) е издала препоръка да се ограничи показването на пушещи хора в холивудските филми, защото 37% от никотинозависимите са започнали да пушат под въздействието на филмите. Това заяви социологът Евелина Славчева пред bTV.

Тази седмица стана ясно още, че от края на май върху цигарените кутии ще има още по-стряскащи надписи и зловещи снимки. Целта е да се ограничи пушенето. Това е европейска директива и ние сме длъжни да синхронизираме законодателството си, посочи Славчева.

Като човек на изкуството, защото аз за малко съм общински съветник, смятам, че намесата в изкуството е фашизъм, заяви обаче Венци Мицов от „Глас народен”. В момента той е съветник в Столичния общински съвет (СОС). По думите му не може чиновници да се намесват в изкуството.

Относно изискването за поставяне на стряскащи картинки върху кутиите цигари той смята, че това няма да има кой знае какъв ефект. „От смачканите коли по улиците да са намалели катастрофите“, попита иронично общинският съветник и добави, че пушенето вече не е модерно.

Според Мицов у нас има политическо говорене и доза лицемерие в говоренето срещу вредните неща. За пример той даде строгата забраната за марихуаната, която има лечебен ефект и със затвор се наказват хора, които я използват с лечебна цел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве