Фермери могат да кандидатстват от днес за компенсации за бедствия

Държавен фонд „Земеделие” приема от днес заявления за компенсации за загубите заради природни бедствия или неблагоприятни климатични условия през 2015 г. Това може да стане, след като подадат заявление по схемата за държавна помощ в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Заявления ще се приемат до 2 март.

В размер на 6 млн. лева възлиза финансовият ресурс по схемата, като 4 196 400 лв. са предвидени за пропаднали през 2015 г. площи. С парите от държавата ще компенсират 80 % от щетите за плодове, зеленчуци, царевица за зърно, царевица за силаж, сладка царевица, тютюн, памук и други култури. Обезщетението за зърнени и фуражни култури е 50 на сто, а за зимна маслодайна рапица – 30%.

От фонд „Земеделие” обръщат внимание, че ще бъдат подпомагани стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури, в резултат на неблагоприятни климатични условия.

Също от днес започва и прием на заявления по схемата за Държавна помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни семейства в резултат на природни бедствия. Обезщетения ще бъдат получени за пчели, едър и дребен рогат добитък, юници над 12 месеца, говеда за угояване от 12 до 24 месеца и агнета до 6 месеца.

100 000 лв. е бюджетът на държавната помощ за тази година, става ясно от съобщението на ДФЗ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес