ВСС иска Сметната палата да провери съдиите с пари в КТБ

Ще поискаме Сметната палата да направи проверка за съответствие на подаваните от магистратите декларации и списъците от КТБ. Това каза пред журналисти председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров във връзка с проверката на произхода на парите на магистратите във фалиралата Корпоративна търговска банка.

„Комисията ще изиска от синдиците на банката оригиналните списъци, защото знаете, че в медиите се появяват различни информации. В продължение на дни и часове имаше промяна в имена и суми. След това ще видим от този списък кои са действащи магистрати. След като направим този филтър, ще предоставим тази информация на Сметната палата, като ще ги помолим да направят всъщност проверка за съответствие на подаваните от тези магистрати декларации“, поясни той.

Тодоров посочи, че когато поискат списъците от синдиците, ще ги помолят, ако е възможно да бъде направена разбивка по години, защото по думите му, магистратите декларират своето имущество за предходната година и ще е много трудно да се направи сравнение, ако няма тази предварителна разбивка.

„От информация в медиите научихме, че НАП са се самосезирали по случая. Ще установим контакт с НАП и ще поискаме, ако е възможно да ни предоставят информация. Ако Сметната палата констатира разминаване в декларациите на недеклариране или някакво разминаване, ще сезираме НАП“, добави още Ясен Тодоров.

Етичната комисия към ВСС не намира по никакъв начин за укоримо действие от страна на някой магистрат да има влог, депозит или някакви взаимоотношения с която и да е банка, коментира още той.

Според него се създавала ненужна медийна истерия, най-вече по отношение на влоговете на магистратите. Нямаме представа колко пари има вложени в тази банка, но със сигурност не на магистратите са най-многото вложени пари“, добави още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес