Пучдемон се закани да формира ново правителство

Грантаджии, зелени и протестъри с апетити към държавни пари

Теменужка Петкова: Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба

Грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград от утре

Румен Радев проведе среща с Андрей Бабиш

Задържаха още един от осъдените за грабежа в дома на семейство Анчови

Грипът настъпва и към област Монтана

Фернандо Каранга: Оставам до лятото

Софийският университет и BASF ще подпишат споразумение за сътрудничество

Пистатели и общественици подкрепиха Емил Кошлуков

Девет автора се конкурират в конкурса „Христо Фотев“

12,2 млн. евро за проекти в пограничния район между България и Сърбия

Ураганен вятър събори 6 ел. стълба в благоевградско село

Майк Пенс: Американското посолство ще бъде преместено в Ерусалим до края на следващата година

В Германия заловиха наш наркодилър, избягал от правосъдието

ВСС иска Сметната палата да провери съдиите с пари в КТБ

Ще поискаме Сметната палата да направи проверка за съответствие на подаваните от магистратите декларации и списъците от КТБ. Това каза пред журналисти председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров във връзка с проверката на произхода на парите на магистратите във фалиралата Корпоративна търговска банка.

„Комисията ще изиска от синдиците на банката оригиналните списъци, защото знаете, че в медиите се появяват различни информации. В продължение на дни и часове имаше промяна в имена и суми. След това ще видим от този списък кои са действащи магистрати. След като направим този филтър, ще предоставим тази информация на Сметната палата, като ще ги помолим да направят всъщност проверка за съответствие на подаваните от тези магистрати декларации“, поясни той.

Тодоров посочи, че когато поискат списъците от синдиците, ще ги помолят, ако е възможно да бъде направена разбивка по години, защото по думите му, магистратите декларират своето имущество за предходната година и ще е много трудно да се направи сравнение, ако няма тази предварителна разбивка.

„От информация в медиите научихме, че НАП са се самосезирали по случая. Ще установим контакт с НАП и ще поискаме, ако е възможно да ни предоставят информация. Ако Сметната палата констатира разминаване в декларациите на недеклариране или някакво разминаване, ще сезираме НАП“, добави още Ясен Тодоров.

Етичната комисия към ВСС не намира по никакъв начин за укоримо действие от страна на някой магистрат да има влог, депозит или някакви взаимоотношения с която и да е банка, коментира още той.

Според него се създавала ненужна медийна истерия, най-вече по отношение на влоговете на магистратите. Нямаме представа колко пари има вложени в тази банка, но със сигурност не на магистратите са най-многото вложени пари“, добави още той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.