Катер на гръцката брегова охрана се вряза в лодка с мигранти

Вижте кои са служителите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност сред кандидатите на местните избори

Министър Захариева: България за първи път получава категоричен доклад, че е изпълнила всички критерии

Повдигнаха обвинение на търновец за иманярство

Теменужка Петкова: Готовността на страната ни за есенно-зимния сезон е добра "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток", заяви енергийният министър

Как се плаща в ресторант с перли?

Дерменджиев: Ще направим всичко възможно, за да се класираме на Европейското първенство

Тодор Кантарджиев: Сега е точният момент за поставяне на противогрипна ваксина

Министър Маринов: Има задържани след акцията за купуване на гласове в Несебър, сред тях е и кметът Те ще бъдат конвоирани до Столичното следствие днес

Президентът на Чили обяви пакет от социални мерки, за да спре протестите в страната

Обсъждат проектобюджета на НЗОК за 2020 г.

Путин и Ердоган съгласуваха план за прекратяване на бойните действия в Северна Сирия

Певицата Мария се показа без грим (СНИМКА)

Загорчич и Ангелов – мохиканите на Първа лига

По покана на “Вила Ямбол”: Хиляди се веселиха на Трифон Зарезан

Празникът на винпрома премина под наслов “Ямбол е вино и традиции”

Най-старата изба в добре познатия винарски регион на Южна България “Вила Ямбол” (”Винпром Ямбол”) почете Трифон Зарезан с хилядите жители от региона. Събитието премина под наслов “Ямбол е вино и традиции”, с което избата с над 90-годишна история посвети своя професионален ден на всички лозари и винари от този край. Жителите на града бяха поканени на професионалния празник, за да станат част от ритуалите, традициите и обредите, които са характерни за региона, почитани и предавани от винарите през десетилетията.

Повод за мащабната почерпка с над 2000 литра вино Villa Yambol, месни деликатеси и богата фолклорна програма бе желанието на компанията да отпразнува своето ново име и успехи с общността, благодарение на която се развива от 1924 г. насам.

“Винпром Ямбол” започнахме настоящата 2016-та като “Вила Ямбол”. Причината е само една – успехите ни освен на българския пазар вече са видни и на международните и имахме нужда от ново лице. За да постигнем своите успехи, е нужна отлична реколта, именно това прави Трифон Зарезан един от най-ценените от нас поводи за професионална гордост. Почерпката, която по традиция се прави на лозята за берекет, тази година изместихме в града, за да благодарим на всички негови жители, защото в почти всеки дом в Ямбол има или е имало наш служител, допринесъл за този успех”, с това послание стартира празникът изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов.

Основното желание на ръководството на “Вила Ямбол” бе да въведе гостите на празника в ритуалите на Трифон Зарезан. Аврамов разказа как заедно със служителите на избата всяка година почитат покровителя на лозята, като при изгрев слънце зарязват за здраве и берекет, за да е плодородно лозето и сладко и сочно гроздето на есен. Лозята се поливат с вино, а зарязаните пръчки се поставят в джоба. След това коронясват най-заслужилия от служителите за Цар на лозето, който обичаят повелява да се грижи гроздето да даде богата реколта и сочни плодове наесен.

Програмата на “Ямбол е вино и традиции” включваше известния национален ансамбъл “Българе”, който пресъздаде на живо важни за лозарите и винарите от региона ритуали, сред които обреден танц с кокошка, пита и вино и колоритното пристигане на Царя на лозето в града, който трябва да почерпи с вино своите съграждани, за да е плодородна годината. Гайдари от “100 кабагайди” отвориха сърцата на ямболии към музиката, съпровождала всяко значително събитие на българина в миналото. Организаторите изненадаха гостите си с известния Ути Бъчваров и неговото внушително “Кулинарно шоу на колела”, което впечатли с двутонно и голямо 5 метра барбекю на дървени въглища, в което бяха приготвени на живо няколко хиляди порции месни деликатеси за семействата на града.

Домакин и партньор на празника на града бе Георги Славов, кмет на община Ямбол. Сред почетните гости на избата бяха представители на местната власт и браншовите организации, сред които и Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара. Ямболският регион е характерен с изключителните си благоприятни климатични условия и качества на почвите за отглеждане на богати лозя и сочни гроздови плодове. Част от сортовете, които “Вила Ямбол” поддържа в този край, са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Тамянка, Пети Вердо от червените, както и Совиньон Блан, Юни Блан, Вионие, Просеко и Мускат Отонел от белите. Първата мускатова ракия в България е дестилирана именно от компанията под името “Стралджанска”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.