ОПЕК и Русия замразяват добива на петрол, цената тръгна нагоре

Най-големите световни производителки на суров петрол Русия и Саудитска Арабия се споразумяха да замразят производството след разговори в Катар, съобщи Bloomberg.

Преговорите между Александър Новак, министър на енергетиката на Русия и представители на ОПЕК в столицата на Катар Доха завършиха със споразумение да се замразят добивите на равнището на тези от 11 януари 2016 година

„Замразяването на януарските стойности ще бъде адекватно. Нацията все още иска да отговори на търсенето на своите клиенти”, заяви саудитският министър на петрола Али ал Наими в Доха след разговори с руския енергиен министър Александър Новак. „Катар и Венецуела също се съгласиха да участват в замразяването", заяви Наими.

Според думите на министъра на Катар Мохамед бен Салах ас-Сада евтиният петрол не е позитивен нито за страните-износителки, нито за световната икономика. На световните пазари новината бе посрещната с разочарование, тъй като повечето експерти очакваха страните да се споразумеят за намаляване на добивите.

След новината петролът тръгна нагоре. Сортът „Брент” се търгува с 2,4% по-високо в Лондон или 34,20 долара за барел, след като по-рано се изкачи с 6,5%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес