Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Сирийските кюрди заявиха, че са изпълнили изцяло условията на Турция

Вижте кои са служителите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност сред кандидатите на местните избори

Мъж и жена са арестувани във връзка с инцидента с откраднатата линейка в Осло

Румъния не е изпълнила допълнителните препоръки от доклада от 2018 г., посочва Европейската комисия

Пуснаха от ареста майката, която изостави бебето си пред болница в Петрич

ЕК: Хърватия е изпълнила условията за присъединяване към Шенген

500 млн. лв. повече за здраве

Филип Морис пуска на българския пазар IQOS 3 DUO

Домусчиев: Рисковете за България са големи, кабинетът не трябва да се клати

Рисковете за България предвид очакваната бежанска вълна са големи, в такъв момент кабинетът не трябва да се клати. Това каза на брифинг в Министерски съвет Кирил Домусчиев, председател на УС на КРИБ след среща с премиера Бойко Борисов.
В такъв момент трябва да сме единни като нация, допълни Домусчиев.

„Миналата седмица излязохме с декларация в посока подкрепа на правителството срещу ангажимент за реформи. Проведохме доста задълбочен разговор по много теми“, обясни Домусчиев. Той уточни, че в срещата са взели участие министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и др.
„В тази връзка подкрепихме кабинета на Бойко Борисов, тъй като миналата година извърши доста полезни неща и реформи, даде стабилност за правенето на бизнес и днешната среща потвърди тези наши впечатления. Обещахме да се виждаме всеки месец и да коментираме важни теми“, каза още председателят на КРИБ.
Според него е дискриминационно и несправедливо да се премахне мониторинга за Румъния. Не считам, че сме по-лоши от тях, коментира Домусчиев информациите, че ЕС е готов да премахне мониторинга за Румъния.

По думите му това не е добре за България.
„Има много други неща, в които ние изпреварваме румънците. 99% имаме успеваемост на еврофондовете, румънците нямат и половината. Не виждам сериозна причина ние да сме по-различни от тях“, допълни Домусчиев.

„Една от темите, с които започнахме срещата, е темата за енергетиката – цените и таксата „Задължение към обществото“, която след увеличението миналото лято води до негативни последици за индустрията“, поясни Домусчиев. „Това се вижда в ръста на износа, който спадна рязко, вижда се в по-малките произведени количества от различните индустрии, по-малкото производство, свиване на инвестициите в предприятията ни и т.н. Това считаме за много сериозен проблем за конкурентоспособността ни“, допълни той.

„Работната група, която се създаде още миналото лято с председател Томислав Дончев, в която участват и всички национално представени работодателски групи и организации, е стигнала до около 15 виждания и решения, които биха довели във времето до намаляване на такса за обществото. Тези точки бяха обсъдени, има нагласа и от правителството, и от наша страна нещата да продължават в тази посока“, каза още той. „Крайната цел е от началото на април, с новия регулаторен период такса „Задължение към обществото“ да започне да намалява, на база на всички мерки, които трябва да се вземат, включително и законодателни промени“, допълни Домусчиев.

„Друго важно нещо, което бе обсъдено, е Наредба за облекчаване на тежестта върху енергоинтензивните индустрии, която би подпомогнала индустрии, които са засегнати от тази несправедливо висока такса „Задължение към обществото“, която по никакъв начин не можем да признаем, че е пазарна“, посочи Домусчиев. По думите му е получено уверение от министър Теменужка Петкова, че са на прав път и се очаква до април, най-късно май, след като се изчистят критериите, тази наредба да заработи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.