Еврокомисията: Докладите за България и Румъния засега остават

Европейската комисия не е взела и не очаква да се вземе скоро решение за отделяне на Румъния от България по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка, съобщава говорителят на институцията Мина Андреева, цитирана от Vesti.bg.

Изказването й е по повод думите на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, който Брюксел осъществява над Румъния в областите правосъдие, обществен ред и борба с корупцията. Ако това се случи, нашата страна ще остане единствената в ЕС, която под специален надзор.

„Председателят на комисията Юнкер нееднократно е казвал, че до края на мандата му Механизмът ще отпадне. На този момент няма взето друго решение и затова не може да има спекулации за взето решение сега или в бъдеще. И за двете страни се очаква още един доклад до края на годината”, заявява Андреева. Тя припомня, че механизмът е залегнал в договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС.

„Това е инструмент за отчитане на напредъка, постиган от двете държави по взаимно одобрен списък от показатели, като реформата на съдебната система и борбата с корупцията”, отбеляза Андреева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини