Фандъкова на форума на "Труд" и Народното събрание: Извеждаме транзитния трафик и обновяваме улици

Трафикът е един от основните източници на фини прахови частици, виновни за замърсяването на въздуха. Затова Столичната община работи в две посоки - развиваме пътната инфраструктура, така че тя да извежда транзитния трафик извън града, а втората предвижда рехабилитацията на улиците и булевардите.

Това заяви вчера кметът на София Йорданка Фандъкова на форума на „Труд“ и Комисията по здравеопазването в парламента на тема: „Колко опасен е въздухът, който дишаме?“

Столичният кмет припомни, че през последните години изцяло са обновени над 130 км улици и булеварди, изградени са 19 км нови улици и 5 кръстовища, които извеждат движението от централната градска част. За това помагат също разширението на Южната дъга, построяването на Северната скоростна тангента и целият Околовръстен път. Готови са и над 8 км от Западната дъга. „Продължава довършването й, както и на участъка на Южната дъга от жк „Младост“ до разклона на „Горубляне“, за което съм изключително благодарна на правителството, регионалното и транспортното министерство, инвестирали в тези проекти“, изброи Фандъкова. Изграждат се и нови вело- и пешеходни алеи, за да се насърчат начините за алтернативно придвижване в София.

В битката със замърсения въздух се залага още на промяна на инсталациите в общинските сгради, училищата и детските градини. Вече са изградени първите зелени сгради с възобновяеми енергийни източници. „В понеделник открих поредната зелена детска градина в „Кремиковци“, която се отоплява с еко- и слънчеви батерии. Предвидили сме и по-често миене на улиците - от 3 на 13 пъти годишно. То започна веднага след топенето на снега, макар че миенето никога не е достатъчно и за мен“, каза още столичният кмет.

Според измерванията през 2014-а е спазена средногодишната норма за азотен диоксид във всички пунктове за мониторинг в София. През първите 4 месеца на 2015-а е регистрирано само едно превишаване на средночасовата норма на азотен диоксид - в „Павлово“, „Надежда“ и „Красно село“. „Намаляваме и превишенията за фини прахови частици, но все още не са постигнати определените нива, затова в наша нова програма това ще бъде основен акцент“, посочи Фандъкова.

За съжаление продължава да се увеличава потреблението на твърдо гориво - друг основен източник за замърсяване на атмосферния въздух. По тази причина Столичната община залага специални пакети от мерки за намалението му. „Ще осигурим специални филтри за горивните инсталации на гражданите, както и на обществените сгради, което ще се реализира с гарантирано финансиране“, добави кметът.

Фандъкова припомни, че на два големи международни форума през миналата година кметовете на големите градове в Европа са се обединили около серия от стъпки за по-чист въздух. „Целта ни е да намалим с 20% вредните емисии до 2020 г. София се включи в тази декларация, а аз я подписах, съзнавайки огромната отговорност, която поемам. Но за постигането й работим още от 2011-а, когато приехме първата програма за чистотата на въздуха в столицата ни“, обясни Фандъкова.

Мониторингът върху качеството на въздуха в София се осъществява в 7 автоматични измервателни станции в различни точки на територията на общината, за които отговаря Изпълнителната агенция по околна среда. Сред най-рисковите зони е Орлов мост, където се намира и една от станциите. „Т.е. ние не просто не се страхуваме от фактите, но и желаем да получаваме тази информация. А тя може да се проследи в реално време, ако посетите интернет страницата на Столичната община. Аз лично я получавам в началото на всеки ден“, каза кметът.

За да се регистрира устойчив ефект от мерките обаче, са нужни няколко години.

За по-чист въздух в София

Метрото пести 75 000 тона вредни емисии годишно

За да има по-чист въздух в София, през последните години са построени 22 км нови метролинии, с които мрежата на подземния транспорт е увеличена до 39 км. „Равносметката е спестени почти 2 милиона км годишно автобусен пробег и 75 000 тона вредни емисии. Подменихме и голяма част от средствата на градския транспорт, купихме първите 20 нови трамвая и базови автобуси“, отчетоха още от Столичната община.

През следващия месец в общинския съвет ще бъде внесена програмата за модернизация на автобусния транспорт в София за следващите 4 г. Целта в нея е през 2019 г. средната възраст на автобусите в София да е 7 г. Ще се купят също 40 автобуса, които ще са или електробуси или хибриди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве