Гаранционният фонд ще подпомогне над 2500 фирми

Националният гаранционен фонд ще може да помогне на над 2500 малки и средни предприятия при тегленето на кредити от банките до 2017 г. Общата сума на отпуснатите заеми, подпомогнати от фонда, може да достигне до 700 млн. лева. Това прогнозира изп. директор на организацията Самуил Шидеров, който представи новата схема на институцията за периода от 2015 до 2017 г.

До момента към нея са се включили десет банки, а постигнатият среден лихвен процент е 6 на сто, при над 10% при заработването на фонда през 2008 г.
Новата схема предвижда гаранциите да са до 1 млн. лева или до 50% от размера на кредита. Максималният срок на действие на гаранцията е 31 март 2020 г., а крайният срок за включване в програмата - 31 март 2017 г.

„Различните банки, които са ни партньори, имат и различна насоченост - едни предпочитат да си съдействаме при кредитиране на микропредприятия, други стартиращи бизнеси“, обясни Шидеров.

Националният гаранционен фонд е част от държавната Българска банка за развитие. Той гарантира инвестиционни кредити, оборотни заеми, включително овърдрафти, както и кредити и банкови гаранции за всякакви грантови програми, включително европейски. От създаването си до момента на институцията й се е наложило да изплати едва 0,01% от издадените гаранции, а отказаните проекти са пет-шест, обясни Шидеров.

По думите му ниското ниво на нарушените гаранции означава, че големият проблем на дребния бизнес не е в неизпълнението на идеите или тяхната успешност, а трудното получаване на кредити. За 2014 и 2015 г. са обезпечени кредити за над 200 млн. лв.

Коментари

Задължително поле