Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

С 2 лева по-евтин ток за индустрията от април

Очакваното поевтиняване на природния газ с над 20% от април ще доведе до поевтиняване на тока за индустрията. Според анализа на Конфедерацията на работодателите и индсутриалците в България (КРИБ) понижението ще намали с 1,5-2 лв. таксата „задължение към обществото“, която бизнесът плаща, за да компенсира високите цени на производството на възобновяемите енергийни източници.

Работната група за реформи в енергетиката към вицепремиера Томислав Дончев е разработила план с 15 точки, които биха довели до допълнително поевтиняване на таксата. Ресорният министър Теменужка Петкова също е уверила работодателите, че наредбата за облекчаване на тежестта върху енергоемките индустрии ще бъде одобрена от Европейската комисия и ще заработи най-късно през май. В нея се регламентира обхватът на големите енергийни консуматори, на които държавата ще възстанови разходите за зелен ток.

„Това ще помогне много на енергоинтензивните предприятия“, коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Работодателите настояват за реформи и в държавната енергетика, за да може предприятията в сектора да станат по-конкурентоспособни и да носят полза за бюджета и партньорите си. „Очакваме премиерът Борисов да подкрепи работодателите в енергетиката. Няма икономика, която да не се нуждае от пазарни цени на енергийните ресурси и природния газ“, добави Домусчиев.

КРИБ призова правителството да ускори издаването на синя карта за привличане на висококвалифицирани чужди специалисти. В ЕС процедурата отнема средно под 90 дни, някъде срокът е 28 дни, а у нас се проточва между 6 и 9 месеца, каза председателят на Българската асоциация по информационни технологии Петър Иванов. През 2015 г. у нас са издадени 166 сини карти. Това е буквално никаква бройка, каза Иванов. Облекчаването на процедурата ще повиши конкурентоспособността, тъй като ще можем да внасяме недостигащите специалисти. Това ще компенсира изтичането на мозъци, каза Иванов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.