Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Чехия строи АЕЦ дори напук на ЕС Премиерът Бабиш не вижда друго решение

Стефан Данаилов е поставен в изкуствена кома

Осигуровки за шефове в няколко фирми

С 2 лева по-евтин ток за индустрията от април

Очакваното поевтиняване на природния газ с над 20% от април ще доведе до поевтиняване на тока за индустрията. Според анализа на Конфедерацията на работодателите и индсутриалците в България (КРИБ) понижението ще намали с 1,5-2 лв. таксата „задължение към обществото“, която бизнесът плаща, за да компенсира високите цени на производството на възобновяемите енергийни източници.

Работната група за реформи в енергетиката към вицепремиера Томислав Дончев е разработила план с 15 точки, които биха довели до допълнително поевтиняване на таксата. Ресорният министър Теменужка Петкова също е уверила работодателите, че наредбата за облекчаване на тежестта върху енергоемките индустрии ще бъде одобрена от Европейската комисия и ще заработи най-късно през май. В нея се регламентира обхватът на големите енергийни консуматори, на които държавата ще възстанови разходите за зелен ток.

„Това ще помогне много на енергоинтензивните предприятия“, коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Работодателите настояват за реформи и в държавната енергетика, за да може предприятията в сектора да станат по-конкурентоспособни и да носят полза за бюджета и партньорите си. „Очакваме премиерът Борисов да подкрепи работодателите в енергетиката. Няма икономика, която да не се нуждае от пазарни цени на енергийните ресурси и природния газ“, добави Домусчиев.

КРИБ призова правителството да ускори издаването на синя карта за привличане на висококвалифицирани чужди специалисти. В ЕС процедурата отнема средно под 90 дни, някъде срокът е 28 дни, а у нас се проточва между 6 и 9 месеца, каза председателят на Българската асоциация по информационни технологии Петър Иванов. През 2015 г. у нас са издадени 166 сини карти. Това е буквално никаква бройка, каза Иванов. Облекчаването на процедурата ще повиши конкурентоспособността, тъй като ще можем да внасяме недостигащите специалисти. Това ще компенсира изтичането на мозъци, каза Иванов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.