Официално разследват Никола Саркози

Срещу експрезидента на Франция Никола Саркози са повдигнати официални обвинения за незаконно финансиране на изборната му кампания за президентския вот през 2012 г., предадоха информационните агенции.

Обвиненията са повдигнати след разследване срещу PR-агенцията"Бигмалион", която се занимаваше с кампанията на Саркози.

Парижката прокуратура взе това решение след разпит, продължил 12 часа вчера, на 61-годишния Саркози от магистратите. Той пристигна сутринта да даде показания в отдела за финансови правонарушения на прокуратурата.

Тази юридическа процедура е прелюдия към възможен съд на най-видния политик на френската десница, но не води автоматично към това. Тя обаче означава, че той месеци наред ще си има работи с правосъдието, което вероятно ще направи невъзможно за него да участва в първичните избори на умерената десница, които трябва да определят нейния кандидат за президентските избори догодина, посочва Ройтерс.

Т.нар. дело "Бигмалион" изплува през пролетта на 2014 г. Тогава в пресата се появиха съобщения, че рекламната агенция, чрез която са били преведени част от средствата за избирателната кампания на Саркози, е завишавала тарифите на своите услуги и е изпращала сметките на името на управляващата тогава партия, а не на изборния щаб на експрезидента, борещ се за преизбиране.

Следователите подозират, че това е било направено, за да може по този начин президентът да заобиколи ограниченията, които френските закони налагат върху финансирането на предизборните кампании. По този начин чрез фирмата "Бигмалион" са били преведени около 18 млн. евро, използвани за кампанията на Саркози.

Експрезидентът, който загуби изборите, отрича да е знаел за "двойното счетоводство" чрез фалшиви фактури, издадени ог "Бигмалион", в неговата кампания. Четири видни фигури от президентската кампания на Саркози през 2012 г. вече са подследствени по случая, включително мениджърът и главният й финансист.

Подследствени са и четирима бивши шефове на "Бигмалион".

Коментари

Задължително поле