Д-р Даниела Дариткова: Необходимо е планиране в здравеопазването

Здравеопазването не е само бизнес, точно затова се налага да се намесваме с някаква плановост, каза тази сутрин по БНТ председателят на комисията по здравеопазване В Народното събрание д-р Даниела Дариткова.

Според нея механизмите на регулация трябва да са сериозни и ресурсите да бъдат разпределени така че всеки здравноосигурен да има достъп до медицинска помощ.

Здравната карта не е новост. Необходимост от нея има повече от 10 години, защото отдавана има нужда да се уеднаквят медицинските услуги и да се улесни достъпът до тях във всички населени места в България, коментира Дариткова.

След приемането на новата национална карта ще има възможност за промени. А докато е на обществено обсъждане, всяка една областна комисия по здравеопазване може аргументирано да напише до Националната комисия, ако вижда разминавания в нея.

Относно въпросите, които възникват около електронния идентификатор, който предвижда здравната реформа, Дариткова открои, че предстои да се обсъди какъв ще е той.

„Този идентификатор искаме не само да определи присъствието на пациента в системата, но и да показва неговото досие - нямаме електронно наредена информация в системата на здравеопазването”, каза председателката на здравната комисия. „Но дали ще е бъде карта с чип или пръстов отпечатък, предстои да решим”, добави тя.

Коментари

Задължително поле