На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Евростат: Половината българи не могат да си позволят неочаквани разходи

Половината от българското население не може да си позволи да покрие неочаквани финансови разходи, става ясно от анализ на Евростат за риска от бедност или социално изключване сред гражданите на Европейския съюз. Данните са от 2014 година.

Неспособност да покрият неочаквани финансови разходи най-много изпитват обаче жителите на Унгария, Латвия и Хърватия – над 60 на сто. Между 50% и 60% от жителите на Кипър, Литва, Ирландия, Гърция и Румъния също изпадат в невъзможност да покрият неочакван финансов дефицит в семейството.

По този показател най-слабо притеснени са жителите на Швеция, Холандия и Люксембург – едва 20 на сто от тях имат проблеми при неочаквани семейни финансови дефицити.

Според Евростат неочакваният финансов разход за семейството е поне веднъж в годината да се наложи целият месечен доход на човек да отиде в непредвидена посока – за лечение, за ремонт на дома, за покупка на битов електроуред или друго.

Прагът на този неочакван финансов разход варира от 110 евро в Унгария, 160 евро в България или 380 евро в Гърция, до близо 1800 евро в Люксембург, около 1200 евро в Австрия и Финландия и по около 1000 евро в Холандия, Германия и Ирландия, отчита Евростат.

По данни на европейската статистика около 38 на сто от жителите на ЕС не могат да си позволят неочаквани финансови разходи. Също така около 122 млн. души, или 24,4% от населението на ЕС-28, е било изложено през 2014 г. на риск от бедност или социално изключване.

Най-изложени на риск от бедност или социално изключване през този период са били Румъния (40,2%), България (40,1%) и Гърция (36%). В другия полюс на скалата са били страни като Чехия (14,8 на сто), Холандия (16,5 на сто), Швеция (16,9 на сто) и Финландия (17,3 на сто).

Според анализа на Евростат прагът, под който един жител на страна-членка на ЕС може да се счита за изпаднал в риск от бедност, е вариращ за страните-членки.

В Люксембург примерно той е 20 хил. годишно, във Финландия – 14 200 евро годишно, а в България данните – 3888 лева или около 1900 евро годишно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.