Ивайло Московски: Загубите от гръцката блокада може да стигнат 10 млн. евро

До момента правителството няма точна справка за загубите от гръцката блокада на границата, но те могат да стигнат 10 млн. евро, колкото са били щетите при предишните протести на съседите ни през 2010 година. Това стана ясно от изявление на транспортния министър Ивайло Московски след редовното заседание на Министерския съвет днес.

След като бъдат изчислени загубите, ще се прецени и какви могат да са претенциите ни, каза още Московски.

Към момента гръцката страна е заявила, че има готовност границите да бъдат отворени за по-голям период от време – 48 часа. „Нашите превозвачи искат гаранция, че ежедневно ще се спазва това, което бе договорено предишния път и няма пак да затварят изцяло, както направиха последните два дни”, заяви транспортният министър.

Вчера вицепремиерът Меглена Кунева е докладвала като извънредна точка на Съвета по европейски въпроси ситуацията на гръцките граници. Отново са били обсъдени мерки, които Европейската комисия (ЕК) би могла да наложи. Московски се надява ЕК да глоби гръцката страна. „Ще направим всички постъпления към ЕК за нотифициране на наказателна процедура и ще настояваме това да се случи", коментира той.

По-късно днес Ивайло Московски ще отпътува отново за границата. В момента договаря среща на място с областния управител на Серес, за да преценят какво е възможно да се направи. По думите му тази длъжност е избираема и някои от тези фермери, които блокират границата, са част от електората, който участва в избора на сереския областен управител. Затова министърът смята, че вероятно има възможност да им се влияе.

По отношение на Гърция той заяви, че проблемът е, че там няма държава. „Няма с кого да комуникираме, да преговаряме”, каза Московски, допълвайки, че от страна на държавните им органи има тотален отказ да се намесят в процеса. „Надяваме се от Брюксел да се получи някаква по-сериозна позиция”, заяви транспортният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес