По мълчанието им ще ги познаете или кой "уби" един български съдия?

Истеричната кампания, която вече година и половина се води за овладяване на съдебната власт от олигархичните кръгове, преливащи между "Капитал", "Хидра" и "Кумовете", започна да взима и своите жертви.

И докато медиите-бухалки на олигарсите Огнян Донев, Иво Прокопиев и сие продължават с пропагандата и манипулации да внушават, че главният прокурор на всяка цена трябва да бъде сменен, за да не "изоставаме" от Румъния, докато председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов интригантства и обслужва политическите амбиции на задкулисието, докато провалил се като министър, а всъщност подвизаващ се като доносник и агент на олигархични и чужди интереси самозванец, какъвто реално е Христо Иванов, сипе поредните клевети по адрес на България, 39-годишен български съдия сложи край на живота си.

Какви могат да са мотивите съдия Цветан Ценов да посегне на живота си?

Безупречен! Това е определението, с което мнозина от колегите споменават името на Ценов в Съдебната палата в София и в сградите на Софийския районен съд, когато си предават трагичната новина за самоубийството на магистрата.

Каквото и да е принудило един сравнително млад български съдия да сложи край на живота си, несъмнено винаги ще тегне и съмнението, че сред мотивите са и истеричните действия по овладяване на Софийския градски съд от верни протежета, близки до върхушката на Съюза на съдиите в България. Грантовата организация, която демонстративно и активно подкрепяна от медиите-бухалки на българската олигархия се разправя с всеки инакомислещ магистрат, повече няма никакво право да говори от името на магистратите. Не и след трагедията със съдия Ценов.

Председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов, обаче, не просто трябва да отговаря на въпросите, които пряко го свързват със смъртта на магистрата. Защото, ако вече два месеца, слугите на олигархията всячески се опитват да цензурират темата за кадровата чистка и за скандалните назначения в СГС, то самоубийство поставя на преден план именно овладяването на ключовия съд от кръга "Кумовете", на върха на който са Лозан Панов, Калоян Топалов и кумеца му Владимир Йорданов (служебно назначен от Панов за председател на СГС през 2015 г.) и очакван фаворит за поста на председател на Софийския апелативен съд.

Опитите разкритията за кадровия тероризъм, обхванал СГС в последните месеци под диктовката на Панов и Йорданов и изпълняван от Топалов, да бъдат неглижирани и сведени на битово ниво, свързано с битността на съпругата на премиерски съветник Яне Янев, която не издържала тест за съдебни помощници, повече няма да могат да продължат.

Свидетели са видели съдия Цветан Ценов да излиза разстроен от кабинета на председателя на СГС в сряда следобед. 12 часа по-късно магистратът ще посегне на живота си. Трудно ще се намерят наивници, които да повярват на мотив за самоубийство - лични причини.

Колкото и пъти Калоян Топалов да отрича, че е оказвал натиск, Ценов сам да поиска да бъде откомандирован и върнат от СГС обратно в Софийски районен съд, това няма да е достатъчно, за да бъдат убедени колегите на самоубилия се магистрат, че привикването в кабинета на председателя на Градския съд, няма връзка с последвалото фатално решение. А като се припомни обстоятелството, че Ценов е назначен в СГС в края на 2015-та, то липсва всякаква логика, само месец след това съдията сам да поиска да напусне.

"Стига вече!" - гордо се изказваше председателят на ВКС Лозан Панов. Идеолог и водещ кукловод на кръга "Кумовете". Сега Панов няма да разходи тогата си пред Съдебната палата, но следва да е наясно, че негова е пряката отговорност за влошената атмосфера не само в СГС, а във всички съдилища, в които малцина, но достатъчно шумни съдии от Съюза на съдиите заплашват и шантажират колегите си с разправа и чистка след края на "съдебната реформа".

Висшият съдебен съвет пък има не просто отговорността, но и задължението незабавно да извърши проверка на Софийския градски съд и ако се съберат доказателства за отправени заплахи от страна на председателя Топалов и негови протежета, ако се установи, че не само съдии, но и съдебни помощници и администрацията е била подложена на натиск, незабавно да се поиска дисциплинарното му разследване. А, ако проверката установи вмешателство и от страна на Лозан Панов, то следва да се пристъпи и към решение на Пленума на ВСС и да се поиска от президента да освободи председателят на ВКС.

Вчера и днес моралните екзекутори на един млад български съдия мълчат. Мълчание обхвана и медиите-бухалки на олигархията, които иначе са много шумни, когато трябва да изпълнят поръчките си срещу главния прокурор, ВСС и всеки, който дръзне да се противопостави на атаките по овладяване на Темида.

Истинската мафия в съдебната власт днес е по-мълчалива от всякога. Именно, по мълчанието им ще ги познаете...

Коментари

Задължително поле