Агент от FARE за скандалния мач с Англия: Голямата част от скандиранията бяха насочени срещу БФС

Министър Каракачанов: Похвално е, че полицията си е свършила работата, без да използва сила, при извеждането на футболните фенове

„Тайно чекмедже” – поетическа съкровищница

Христо Стоичков се разплака в ефир заради расисткия скандал (ВИДЕО)

Поклонението пред Милчо Левиев ще е в петък

Принц Хари се разплака, говорейки за Меган и Арчи на наградите „WellChild“ (ВИДЕО)

Евакуираха училище в Търговище заради счупена колба със сярна киселина

Столична община раздава безплатен компост

ЕС и Великобритания без компромис за Брекзит след цяла нощ преговори

71-годишен даде 38 000 лв. на телефонни измамници

Дженифър Анистън най-сетне с Instagram профил Първият й пост буквално побърка феновете на "Приятели"

Президентът Радев: Искането на правителството за оставка на шефа на БФС е недопустима намеса

МВФ: Световната икономика е в криза

Трима, откраднали каса с над 33 000 лева в Търново, се споразумяха за условни присъди Красимир К. подал информация и ключ, Венци П. и Мартин Д. обрали офиса на виден архитект с алпинистки способ

1 на всеки 8 смъртни случая е заради болест на белия дроб

Белодробно заболяване е причина за един на всеки осем смъртни случая в Европейския съюз. А прогнозите са още по-тревожни – в бъдеще на него ще се дължи всяка пета човешка смърт.

Това стана ясно на провелия се във вторник форум „Колко опасен е въздухът, който дишаме“, организиран от в. „Труд“ и комисията по здравеопазването в парламента. Повече от половината от черната статистика се обяснява с белодробния карцином и ХОББ (хроничната обструктивна белодробна болест).

ХОББ е прогресивно заболяване, застигнало близо 300 милиона души в света, а всяка година то убива над 3 милиона. Очакванията са до 2030 г. страданието да бъде третата водеща причина за смърт. В България с тази диагноза живеят около 350 000 души.

Рисковите фактори за развитие на ХОББ са пушенето и замърсяването на въздуха. Симптомите, които я издават, са недостиг на въздух, хронична кашлица и отделяне на храчки. А диагнозата се поставя след спирометрично изследване. За съжаление все още няма терапия, която да овладее смъртността и прогресията на заболяването. Но лекарите разполагат с медикаменти, които облекчават симптомите и редуцират обострянията им. „Поставената навреме диагноза и съвременното лечение могат да осигурят на пациентите пълноценен и активен начин на живот“, уверяват лекарите.

Много важно е обаче на ХОББ да се гледа не само като на отделна болест, но и да се обръща внимание на многото съпътстващи го заболявания като сърдечносъдовите или диабет.

А какъв е механизмът, по който замърсеният въздух атакува белите ни дробове? Чрез вредните частици, разпрашени в него, или чрез газове в атмосферата, които могат да се вдишат. Става дума за фините прахови частици, озона, азотните

оксиди, летливите органични газове и въглеродния оксид.

А замърсеният въздух в затворените помещения е осмият по ред рисков фактор за възникване на болест и се явява причина за 2,7% от всички заболявания в света. Именно той е виновен за 20% от случаите на ХОББ. Доказано е още, че 50% от дългогодишните пушачи развиват болестта срещу едва 10% при непушачите.

Какво не знаем за белия дроб

Пасивното пушене води и до инсулт

– Наднорменото, но и поднорменото тегло оказват вредни последици за белия дроб. Функцията му може да се подобри, ако се заложи на повишена консумация на плодове и зеленчуци, антиоксиданти и флавоноиди, риба и омега-3 мастни киселини. Флавоноиди например се съдържат в ябълките, червеното вино, зеления и черния чай.

– Идеалното тегло е, ако индексът на телесната маса на индивида е между 21 и 30.

– Обилният прием на преработена храна може да ускори понижението на дихателната функция.

– Радонът е вторият най-значим рисков фактор за развитие на рак на белия дроб.

– Пасивното пушене при децата (т.е. вдишаният токсичен дим от изпушената от друг цигара) може да предизвика кашлица, свирене в гърдите и дори проблеми със средното ухо. А при възрастните, освен белодробен карцином, може да отключи исхемична болест на сърцето и инсулт.

– Над 250 химични съединения, съдържащи се в тютюневия дим, са считани за токсични или канцерогенни.

– Рискът за белодробно заболяване се повишава със 70% при децата под 2 годинки, ако майката е пушачка.

– Една четвърт от всички посещения на децата при личните лекари са заради белодробно заболяване.

– Астмата при възрастните се среща по-често при жените.

– 65% от всички астматични пристъпи при учениците се дължат на риновирусна инфекция.

– Белодробният карцином е най-смъртоносният рак в Европа, на който се дължат близо 20% от всички случаи на смърт от рак.

– Тютюневият дим е причина за над 80% от случаите на рак на белия дроб. А 7 от 8 пациенти загиват до 5 години след като им бъде поставена диагнозата белодробен карцином.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.