5-годишно момче е блъснато от кола в Търговище

Отмениха забраната за ползване на водата в село Владимирово

Ще обсъждат в Стара Загора мерки срещу агресията в училище

Ученици танцуват в междучасие за здраве

Арестуваха турчин, опитал да подкупи полицаи в Харманли

Полицията в Румъния разследва “подозрителната” смърт на местен журналист

Кристиан Вигенин: Не съм чул премиерът ни да е поздравил Владимир Путин за преизбирането му

Фотографска изложба представя красотата на Велико Търново през всички сезони

Хакери манипулирали игрални автомати в цялата страна Четирима души са задържани

Палестинският президент Махмуд Абас нарече американския посланик в Израел „кучи син“

Задържаха Саркози, ще го разпитват за изборни нарушения

Цветан Цветанов: Темата сигурност не трябва да има политически оттенък

Ръководството на МВР даде положителна оценка за работата на ОДМВР- София

Милен Велчев: Би било грешка, ако страната ни настоява на всяка цена да купи ЧЕЗ

Президентът на Сърбия Александър Вучич е на необявено посещение в САЩ

1 на всеки 8 смъртни случая е заради болест на белия дроб

Белодробно заболяване е причина за един на всеки осем смъртни случая в Европейския съюз. А прогнозите са още по-тревожни – в бъдеще на него ще се дължи всяка пета човешка смърт.

Това стана ясно на провелия се във вторник форум „Колко опасен е въздухът, който дишаме“, организиран от в. „Труд“ и комисията по здравеопазването в парламента. Повече от половината от черната статистика се обяснява с белодробния карцином и ХОББ (хроничната обструктивна белодробна болест).

ХОББ е прогресивно заболяване, застигнало близо 300 милиона души в света, а всяка година то убива над 3 милиона. Очакванията са до 2030 г. страданието да бъде третата водеща причина за смърт. В България с тази диагноза живеят около 350 000 души.

Рисковите фактори за развитие на ХОББ са пушенето и замърсяването на въздуха. Симптомите, които я издават, са недостиг на въздух, хронична кашлица и отделяне на храчки. А диагнозата се поставя след спирометрично изследване. За съжаление все още няма терапия, която да овладее смъртността и прогресията на заболяването. Но лекарите разполагат с медикаменти, които облекчават симптомите и редуцират обострянията им. „Поставената навреме диагноза и съвременното лечение могат да осигурят на пациентите пълноценен и активен начин на живот“, уверяват лекарите.

Много важно е обаче на ХОББ да се гледа не само като на отделна болест, но и да се обръща внимание на многото съпътстващи го заболявания като сърдечносъдовите или диабет.

А какъв е механизмът, по който замърсеният въздух атакува белите ни дробове? Чрез вредните частици, разпрашени в него, или чрез газове в атмосферата, които могат да се вдишат. Става дума за фините прахови частици, озона, азотните

оксиди, летливите органични газове и въглеродния оксид.

А замърсеният въздух в затворените помещения е осмият по ред рисков фактор за възникване на болест и се явява причина за 2,7% от всички заболявания в света. Именно той е виновен за 20% от случаите на ХОББ. Доказано е още, че 50% от дългогодишните пушачи развиват болестта срещу едва 10% при непушачите.

Какво не знаем за белия дроб

Пасивното пушене води и до инсулт

– Наднорменото, но и поднорменото тегло оказват вредни последици за белия дроб. Функцията му може да се подобри, ако се заложи на повишена консумация на плодове и зеленчуци, антиоксиданти и флавоноиди, риба и омега-3 мастни киселини. Флавоноиди например се съдържат в ябълките, червеното вино, зеления и черния чай.

– Идеалното тегло е, ако индексът на телесната маса на индивида е между 21 и 30.

– Обилният прием на преработена храна може да ускори понижението на дихателната функция.

– Радонът е вторият най-значим рисков фактор за развитие на рак на белия дроб.

– Пасивното пушене при децата (т.е. вдишаният токсичен дим от изпушената от друг цигара) може да предизвика кашлица, свирене в гърдите и дори проблеми със средното ухо. А при възрастните, освен белодробен карцином, може да отключи исхемична болест на сърцето и инсулт.

– Над 250 химични съединения, съдържащи се в тютюневия дим, са считани за токсични или канцерогенни.

– Рискът за белодробно заболяване се повишава със 70% при децата под 2 годинки, ако майката е пушачка.

– Една четвърт от всички посещения на децата при личните лекари са заради белодробно заболяване.

– Астмата при възрастните се среща по-често при жените.

– 65% от всички астматични пристъпи при учениците се дължат на риновирусна инфекция.

– Белодробният карцином е най-смъртоносният рак в Европа, на който се дължат близо 20% от всички случаи на смърт от рак.

– Тютюневият дим е причина за над 80% от случаите на рак на белия дроб. А 7 от 8 пациенти загиват до 5 години след като им бъде поставена диагнозата белодробен карцином.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.