Депутатите решиха да разследват натискат ли ни Русия и Турция

Депутатите решиха да разследват оказва ли се натиск над България от Турция и Русия. Със 126 гласа „за”, 19 – „против”, и 13 – „въздържал се” те приеха да създадат временна Комисия за проучването на всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешните работи на България.

Комисията ще бъде сформирана на паритетен принцип и в нея ще бъдат включени 16 избраници – по двама от всяка от осемте парламентарни групи, но без независими. Тя ще работи два месеца. Целта е звеното да изисква и събере цялата информация и да изслуша МВР, Външното министерство и службите за сигурност.

Искането за ново парламентарно звено беше внесено от ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичния фронт и Българския демократичен център.

П0 време на дебатите съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ изчете проектодекларацията, в която се обръща внимание на появилите се съмнения за намеса на Турция във вътрешната политика на страната и за оказан натиск на партийни активисти и представители на местните власти във връзка с дейността им.

Отбелязва се, че тези твърдения будят с основание тревога в българското общество и поставят въпроси, свързани с националната сигурност. Затова вносителите настояват час по-скоро всички факти и обстоятелства, във връзка с твърденията, да бъдат обстойно проучени и да бъде разкрита истината за достоверността им.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин заяви, че е безкрайно учуден от предложението. „Това решение на дипломатически език е истеричен ход, който се следва само и единствено в случаи, когато наистина ситуацията е критична и нищо друго не е могло да реши проблемите“, заяви той.

Червеният депутат напомни още, че има институции, които се занимават с националната сигурност- Съвет по сигурност към премиера, КСНС към президента.

„Ако приемем днешното решение, означава да заявим, че подкрепяме идеята, че всички тези институции са капитулирали“, заяви той.

Той предупреди, че това ще ни вкара в коридора на трайното охлаждане на отношенията с тези две страни.

Патриотът Валери Симеонов даде пример с чуждата намеса с бившия посланик на САЩ Джеймс Уорлик и настоя комисията да проучи и американското влияние в българската политика.

"Неговото поведение има последователи и сред други посланици", подчерта той и даде за пример френския посланик. Независимият депутат Велизар Енчев пък настоя вместо да се прави комисия, да се извика шефа на ДАНС и да докладва има ли вмешателство на чужди държави в родната политика.

"Това е най-странната комисия, която се създава в българския парламент", смята Енчев. Той коментира още, че руските дипломати не се месят в политиката ни и не ходели по смесените райони да оказват натиск върху избирателите (намеква за депутата Лютви Местан и турския посланик Сюлейман Гоькче).

Енчев поиска да се проучи намесата на Гърция, която имала радио на помашки език, както и на Сърбия, която твърди, че на нейна територия се говори шопски език.

Четин Казак от ДПС успокои депутатите като направи пояснението, че комисията ще проучи дали Русия и Турция се местят във вътрешната ни политика, а не във вътрешните ни работи изобщо. "Тази комисия има ясно дефиниран обект", каза депутатът.

Атанас Атанасов от РБ коментира на свой ред: "Такъв тип намеса във вътрешната политика перманентно е съществувала". Парламентът ще се вкара във вътрешно партийна разправия, посочи той. Заради наближаващия час за парламентарен контрол, дебатите по създаването на тази комисия бяха прекратени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия